Бригаден генерал Валери Цолов: Постигнахме всичко, което планирахме

08.08.2018 г. Бригаден генерал Валери Цолов: Постигнахме всичко, което планирахме

 Спирдон Спирдонов

Заключителна церемония за закриване на многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 2018” ще се проведе утре на Учебен полигон „Ново село“. Поканени са да присъстват министър-председателят на Република България Бойко Борисов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, съобщава Пресцентърът на МО. Днес заключителния етап от подготовката наблюдаваха представители на медиите.

Всичко, което планирахме в продължение на шест месеца, постигнахме. Това каза в отговор на въпрос на „Отбрана“ заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Той подчерта няколко направления, в които са постигнати необходимите резултати: действия на офицерите по планирането; действия на офицерите на ротно и взводно ниво по умело управление на формированията си; действия на командирите на отделения по непосредствено командване на подчинените си на бойното поле и практически действия на отделния войник при изпълнение на различните задачи.

Много важно предизвикателство беше оперативната съвместимост, продължава бригаден генерал Цолов, който е офицер, планиращ учението. Имаме, уточни той, осем нации – четири членки на НАТО и четири по „Партньорство за мир“. Цялото управление на действията на формированията е на английски език и то от ниво командир на рота към командир на взвод и до отделната машина.

Като друг важен момент, бригаден генерал Цолов посочи откритостта. Това, което планирахме, каза той, го проведохме и го показахме пред представителите на медиите. Не, продължи заместник-командирът на Сухопътни войски, не крием нищо, показахме нашите действия открито в многонационален формат.

Задачите, които са отработени в съответните направления – командване, маньовър, извикване огън, осигуряване и защита, са изпълнени на изключително високо ниво, смята генералът. В Сухопътни войски са придадени и интегрирани в бойния ред, освен формированията от участващите осем нации, хеликоптери от ВВС, отработени са учебни въпроси и от Военна полиция. В този смисъл бригаден генерал Цолов изрази голямо задоволство по отношение на стиковката, което е довело до изпълнение на целите на подготовката. Стана ясно, заяви той, че българското общество може да разчита на своите Сухопътни войски.