За 21 ветерани в Шуменска област се грижат 21 бизнесмени

10.08.2018 г. За 21 ветерани в Шуменска област се грижат 21 бизнесмени

 Спирдон Спирдонов

Това каза председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) в Шумен полковник от запаса Мишо Йорданов. Той бе домакин на срещата на ръководствата на организациите на съюза от Североизточния регион , която се проведе в първата ни столица Плиска в уникалния не само за България, но и за света, културно-исторически комплекс "Двор на кирилицата".  Тя бе посветена на 1300-годишнината от победата на хан Тервел, с която спира ислямското нашествие и е наречен „спасител на Европа“, а църквата го канонизира за светец. Започна с поднасяне на венец пред паметника на Светите братя „Кирил и Методий“.

Участниците в срещата бяха поздравени от заместник-областния управител Шерин Вели, символичния домакин кмета на Община Каспичан Милена Недева, както и от кметовете на Велики Преслав Александър Горчев и на Смядово Иванка Петрова, от секретаря на Община Нови пазар Цветанка Иванова и началника на Шуменския гарнизон полковник Емил Симеонов. Всички кметове на общини, включително и на Шумен Любомир Христов, който поради неотложни ангажименти не успя да дойде, ни помагат изключително много и не оставят ветераните без внимание и грижи, подчерта полк. Йорданов. Гостите получиха от заместник-председателя на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски символните шалчета на съюза. По-късно това своеобразно отличие бе предадено и на кмета на Шумен, чийто баща е герой от Дравската епопея през март 1945 г.  Полк. Пандурски връчи поздравителен адрес и почетния знак на СВВБ на полк. Мишо Йорданов във връзка с неговата 65-годишнина и за активната му работа като председател на организацията.

Наша първа и основна задача е грижата за живите ветерани, посочи в доклада си заместник-председателят на Областната организация и началник на Военно окръжие- Шумен, подполковник Георги Георгиев. В Шуменска област има 21 фронтоваци. Те са пръснати в градовете и селата. Предизвикателствата пред ръководството  са последните промени в Закона за ветераните от войните, които премахнаха и ограничиха съществущи права и недостатъчните средства за лечение, с оглед на напредналата възраст на ветераните. Поради това след Десетия конгрес на СВВБ усилията в областта са насочени към подпомагане на тези, които са в крайно тежко финансово и здравословно състояние.

С напредването на възрастта все повече ветерани се нуждаят от доставяне на храна по домовете, почистване, медицинска помощ и рехабилитация, т.е. социален патронаж, а терминално болните и тези с деменция – от хосписи. В момента това е най-наболелият въпрос, защото хосписите са частни и непосилно скъпи за ветераните и близките им, посочи подполк. Георгиев. Във връзка с това са проведени редица срещи със социалните служби. Обяснението е, че здравното министерство може да осигури здравното обслужване, а материалната и социалната дейност трябва да бъде ангажимент на социалното и военното министерство. Т.е. необходимо е обединение на три различни ведомства, което се оказва доста сложно. Факт е, че вече близо две години от измененията на Закона за ветераните от войните не е променен правилникът за неговото прилагане.  Очакванията са да се отстрани несправедливостта от промените на закона. До 2016 г., например, в санаториума в Банкя са пребивавали целогодишно 33-а ветерани, а в Загоре – 23-а. След като народните представители ограничиха този престой на 14 дни, се е наложило тези ветерани да се прибрат по домовете си, където няма кой да се грижи за тях.

Областното ръководство прави необходимото, за да могат ветераните да се ползват от социалната кухня към МО, да получават материална помощ по съответната наредба от военното министерство, от централното ръководство на СВВБ и полагащите им се безплатни лекарства. Самото то подпомага ветераните с финансови средства, според предоставените му права от нормативните документи. При належащи случаи се търси помощ и от общинските ръководства, както и от частни лица и фирми, които се отзовават на молбите.

В изказванията си председателите на областните  организации във Варна, Силистра, Велико Търново и Добрич Васил Василев, Стоян Колев, Иван Коев и Иван Петров и представителят на ръководството в Русе Стоян Икониев подчертаха необходимостта от чувствително подобряване на грижите на държавата за ветераните, най-вече заради тяхната напреднала възраст и проблеми със здравето. В тази насока те търсят и на много места намират конкретна помощ от потомци и съмишленици. Разговорът беше обърнат и към предстоящия Единадесети конгрес на СВВБ, който се очаква да се проведе през юни следващата година. Според Иван Коев, това ще бъде преломен за съюза конгрес, което налага предварително да се разработи и приеме концепция за неговото бъдеще.

Срещата бе уважена и от председателя на Областната организация на СОСЗР в Шумен полковник от запаса доц. Радослав Узунов и други членове на ръководството, от председателя на дружество „Военноинвалид“ Стефан Димчев и представители на Съюза на ВВНВУ, ШЗО и РВГ.

В залата на Българската слава, до която водят широки външни каменни стъпала, полк. Мишо Йорданов се изяви и като военен историк. Той разказа за славните владетели,  превърнали Първата българска държава в непобедима европейска сила. Историческата част на срещата продължи малко по-късно  в района на паметника „Създатели на българската държава”, който се намира на 6 км от град Шумен, на 450 м надморска височина. Разположен е на хълма Илчов баир на територията на природен парк Шуменско плато. Там бе закрита и срещата с удовлетворение за постигнатите цели и с очакване, че държавата ще поправи грешките си по отношение на закона за ветераните и правилника за прилагането му.

На снимката: Трима от ветераните от Втората световна война в Шуменска област.