Производство на курсанти от Випуск „Ботевски“ във Военноморското училище

13.08.2018 г. Производство на курсанти от Випуск „Ботевски“ във Военноморското училище

Otbrana.com

На 12 август 2018 г. (неделя), празника на Военноморските сили, от 9:00 ч. в района на Морска гара – Варна, се проведе тържествен акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск „Ботевски“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Шестнадесет са курсантите, които успешно завършиха своето обучение и получиха лейтенантски пагони, с назначение във военните формирования на Военноморските сили на Република България. Отличник на випуска е курсант мичман Николай Генов от специализация „Корабоводене за ВМС“, с общ успех „Отличен – 5,80“. Отличник от специализация „Корабна радиоелектроника“ е курсант мичман Севгин Юмер, а от специализация „Корабни машини и механизми за ВМС“ – курсант мичман Денис Ахмедов.

Церемонията на Морска гара премина тържествено, в присъствието на Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България – господин Румен Радев, заместник-министъра на отбраната – господин Анатолий Величков, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, генерал Андрей Боцев – началник на отбраната на Република България, вицеадмирал Емил Ефтимов – заместник-началник на отбраната, господин Иван Портних – кмет на Община Варна, господин Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, депутати от 44-ото народно събрание, представители на Випуск „Воеводски“, завършили преди 50 години обучението си във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, офицери от флота и армията, много граждани, родители, гости на града.

Лейтенантските си пагони първенецът на випуска получи от Президента на Република България, а първенците на специализации – от заместник-началника на отбраната. На останалите пагоните бяха връчени от командира на Военноморските сили. Дипломите си те получиха от началника на Морско училище.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, поздрави възпитаниците с личния им празник, пожелавайки им „лека служба в нелекото ежедневие на военноморския офицер“. Той се обърна към курсантите с думите: „Бъдете готови за новите предизвикателства на военноморската служба. Убеден съм, че с решителност ще се справите с всички трудности. Във Вас виждаме млади, компетентни офицери с отлична професионална и практическа подготовка.“

По традиция, след края на тържеството на Морска гара, курсантите поднесоха венци на паметника на патрона на Училището. Тържеството завърши с коктейл, на който всички си направиха снимки за спомен и си пожелаха успех по време на отговорната служба на офицер от Военноморските сили.

***

На 11 август 2018 г. (събота) от 10:00 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна, се състоя тържествена церемония по връчване на дипломите на студентите от Випуск 2018 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. В препълнената зала присъстваха студенти и техните семейства, приятели, преподаватели, представители на държавната и местната власт, почетни консули, ректори на университети, представители на морски фирми, бивши и настоящи възпитаници на Училището.

След успешно полагане на държавните изпити 326 студенти получиха своите дипломи с печата на най-престижната институция на морското образование в страната – флотската Алма матер. От този ден те вече са морски капитани, корабни и океански инженери, електро- и радиоинженери, специалисти по управление и експлоатация на гражданския флот, морските и речните пристанища и компютърни специалисти. Гордост за Морско училище е, че Випуск 2018 има двама първенци – Кристиян Пенев и Павел Желев от специалност „Корабоводене“ в образователно-квалификационна степен „Бакалавър“, с успех „Отличен“, 6,00. Двамата отличници изказаха своите благодарности към преподаватели и близки, след което се обърнаха към своите колеги с думите „след бурята винаги идва златното небе“.

Официален гост на празника на Морско училище бе заместник-министърът на отбраната на Република България – господин Анатолий Величков. На президиума в залата бяха също господин Тодор Иванов – заместник-кмет на град Варна, отец Живко Георгиев, протойерей на Варненската и Великопреславска света Митрополия, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС на Република България, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, капитан I ранг професор доктор Калин Калинов – заместник-началник по учебната и научна дейност на Морско училище, капитан I ранг Емил Йорданов – заместник-началник по административната част и логистиката на Морско училище, капитан I ранг доц. д-р Николай Великов – декан на Факултет „Навигационен“, капитан I ранг доц. д-р Христо Христов – декан на Факултет „Инженерен“ при ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, к.д.п. Валентин Енчев – изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“ – Варна, капитан Петър Тухчиев – председател на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище.

 

(Информацията е на ВВМУ)