Завидно и заслужено внимание към военнотранспортната ни авиация

23.08.2018 г. Завидно и заслужено внимание към военнотранспортната ни авиация

 Спирдон Спирдонов

Военното летище във Враждебна събра гости, колкото за голям празник. То си беше и така. Отбелязана бе  70-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация на Република България и празника на 16-та транспортна авиогрупа. Военнослужещите и цивилните служители от формированието получиха уверения от най-високо място, че както досега, така и занапред те ще бъдат необходими не само за ВВС и армията, но и за цялото общество, включително за всеки, който се нуждае от спешна медицинска помощ.  Само преди няколко дни самолет C-27J “Спартан” от същата авиогрупа изпълни успешно транспортна задача от София до Горна Оряховица и обратно. На борда му се намираше екип от медицински специалисти на Военномедицинска академия със задача, свързана с донорска ситуация във Велико Търново. Не случайно пилотите и инженерно-техническия състав получиха благодарности от Изпълнителната агенция по трансплантация, а празникът им бе уважен и от началника на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Нашата история, каза командирът на авиогрупата полковник Пейчо Пейчев, демонстрира отдадеността, себеотрицанието и вярата на пилотите, инженерите, щурманите, бордните радисти и техници в каузата „Военнотранспортна авиация”. Днес, продължи той, устояваме на динамичното време при новостите в технологиите и философията на пилотирането, за да бъдем адекватни, гъвкави, прецизни и да сме там, където трябва и е необходимо.

Днес, подчерта в приветствието си президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, можете да бъдете горди със славната си история и постиженията на авиогрупата. За тези седем десетилетия, отбеляза той, се сменяше техниката, сменяха се хората, но едно остава непроменено – устремът и високата отговорност, с които личният състав на групата винаги е решавал стоящите пред него задачи. Призидентът изпълни и един свой личен дълг, останал още от времето, когато беше командир на ВВС. „Като ваш командир в задъхания делник, изпълнен със задачи и предизвикателства, не намерих време за благодарности. Затова днес използвам повода да изкажа своето дълбоко уважение и благодарност за вашата всеотдайност, за вашето дръзновение  и смелост, с които пазите силния български авиационен дух и развивате нашата военнотранспортна авиация.” 

Във връзка с празника и за постигнати високи резултати със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с бинокъл „Б8x30”  бе награден майор Велин Русков. С грамоти министърът отличи бившите командири на авиоформированието офицерите от запаса полковник Цоньо Колев, полковник Васил Миланов, полковник Вълчо Джурелов, полковник Иван Денев и подполковник Петко Пранджев. Наградите връчи заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Вие, обърна се той към офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от авиогрупата, с професионализъм, всеотдайност и неуморен труд всеки ден доказвате способностите си и своята боеготовност. Горд съм, че професионалисти като вас работят в редиците на Българската армия, заяви заместник-министърът.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев награди с бинокъл „Б8x30”  капитан Симеон Танев, със сувенирен нож „АК-74 на поставка” майор Дияна Методиева и със сувенирен нож „АК – 47” капитан Славейко Стайков. Ценя вашите успехи при изпълнение на поставените задачи, каза в приветствието си генерал Боцев. Той бе категоричен, че и занапред военнотранспортната авиация ще бъде съществен елемент от Въоръжените сили и ще отстоява своята роля за гарантиране на военната и национална сигурност. Началникът на отбраната изрази увереност, че подписаният наскоро договор за интегрирана логистична поддръжка на самолетите „Спартан” ще даде нужното спокойствие.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков декларира своето доверие в командването и личния състав на авиогрупата, след като връчи награди. С негова заповед бяха удостоени капитан Стоян Банев, старши сержант Румен Иванов и цивилните служители Георги Георгиев и Ралица Велинова. Специален подарък имаше за командира полковник Пейчо Пейчев. Бригаден генерал Димитър Иванов, командир на авиобаза „Крумово”, награди младши сержант Александър Йовчев и ефрейтор Михаил Маринов, а командирът на 16-та транспортна авиогрупа полковник Пейчо Пейчев отличи с грамоти капитан Йордан Димитров, старшина Роза Йорданова, старши сержант Иван Горанов и цивилен служител Стоян Марков.

Благодарност за поканата да участват ветераниет в празника и пожелания за успехи изрази в словото си полковник от запаса Васил Миланов, който е бил командир на авиоформированието от 1981 до 1988 г. Празникът уважиха още главният секретар на президента полковник от запаса Димитър Стоянов, секретарят на президента по отбрана и сигурност ген. Стефан Янев, съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров, съветникът на президента по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев, заместник-командващият СКС генерал-майор Иван Лалов, началникът на НСО генерал-майор Данчо Дяков, директорът на дирекция „Стратегическо планиране” в Щаба на отбраната бригаден генерал Красимир Кънев, командирът на авиобаза „Граф Игнатиево” бригаден генерал Димитър Петров, генерали и офицери, ветерани на военнотранспортната ни авиация.

Историята

Създадена със заповед на командващия ПВО и ВВС № 00219/18.8.1994 г., 16-а транспортна авиобаза е наследник на 14-и преносен авиационен полк (1948 г.) - първата по рода си самостоятелна транспортна авиационна част в българските ВВС, и на 16-и транспортен авиационен полк (1950 г.). 
На 1 януари 1948 г. с Указ на Президиума на Народното събрание е създаден 14-и преносен полк, базиран на летище Враждебна. Това е първата по рода си самостоятелна военнотранспортна авиационна част в България. В състава на полка влизат щаб и три ескадрили, въоръжени със самолети Юнкерс Ju 52 „Сова”, Физелер Fi 156 „Дрозд”, Месершмит Bf 108 „Лебед”, Фоке Вулф Fw 58 „Гълъб”, Хайнкел He 111 „Щъркел” и Юнкерс W 34 „Дървеница”. 
В края на 1948 г. започва подмяната на остарелия самолетен парк. На въоръжение постъпват три модерни за времето си самолети Ли-2, които по-късно преминават към сформирания правителствен Авиоотряд 28. Получени са и няколко свързочни самолета По-2 и Як-12. 
През 1950 г. 14-и преносен полк е реорганизиран в 16-и транспортен авиационен полк (трап) със следната структура – щаб, две тежки авиоескадрили, една свързочна и една санитарна ескадрила. Бойното знаме на полка е връчено с Указ № 296 от 26 август 1953 г. на Президиума на Народното събрание. 
През 1957 г. на въоръжение са приети вертолетите Ми-1 и Ми-4, извадени впоследствие от състава на полка и формирали през 1961 г. 44-ти вертолетен авиополк. 
През 1958 г. е създадено свързочно звено със самолети По-2, Як-12, L-200 и Ан-2. През същата година в 16-и трап постъпват шест самолета Ил-14 - десантен вариант, и три машини от същия тип за ВИП-превози. 
През 1962 г. е сформирано фотограметрично звено със самолети Fw 58 „Гълъб”, Ан-2, Ли-2, Ан-14 и Ил-14. 
През 1964 г. полкът се пребазира на летище Доброславци, като на летище Враждебна остава само специалното звено. 
В периода 1968-1975 г. на въоръжение в 16-и трап са приети самолетите Ту-134А, Як-40, Ан-24 и Ан-30. През 1982 г. идва Ту-134Б, през 1984 г. – Ан-26, а през 1985 г. – L-410. 
През 1993 г. 16-и трап се пребазира отново на летище Враждебна (летище София - северен район). През следващата 1994 г. авиополкът преминава към базова структура и се преименува на 16-а транспортна авиационна база. 
През 2003 г. авиобазата получава един самолет Пилатус PC-12, а от ноември 2007 г. на въоръжение започват да постъпват съвременните C-27J „Спартан”. 
От 1 юли 2012 г. 16-та Транспортна Авио База (ТрАБ) „Враждебна” е трансформирана в Транспортна Авио Група (ТАГ) в състава на 24-та авиобаза Крумово. 
16-а транспортна авиобаза изпълнява следните задачи: транспорт на войски и бойна техника, десантиране на войски и товари, задачи по въздушно фотографиране, полетна инспекция на радиотехнически и навигационни средства, полети за търсене и спасяване, авиомедицинска евакуация, задачи в интерес на другите видове въоръжени сили и родове войски, специални задачи за нуждите на различни ведомства. 
В мирно време 16-а авиобаза поддържа готовност за участие в ликвидиране на последствията от природни бедствия и крупни промишлени аварии. Авиобазата изпълнява мисии по Договора за контрол на въоръженията в Европа и Договора „Открито небе”, както и полети в интерес на мисиите на българските военни контингенти зад граница. 
Командири на авиационната част през годините: 
Полковник Захари Манолов – от 1948 г. до 1950 г. 
Полковник Панайот Сертев – до 1955 г. 
Полковник Желязко Радев – до 1956 г. 
Майор (впоследствие генерал-майор) Щерю Щерев – до 1960 г. 
Полковник Иван Калмушки – до 1974 г. 
Полковник Цоньо Славов – до 1978 г. 
Полковник Евгени Стаменков – до 1981 г. 
Полковник Васил Миланов – до 1988 г. 
Подполковник Петко Пранджев – до 1992 г. 
Полковник Вълчо Джурелов – до 1997 г. 
Полковник Илия Илиев – до 2000 г. 
Полковник Иван Денев – до 2010 г. 
Полковник Димитър Иванов – до 2016г.

Полковник Пейчо Пейчев – от 2016 г.