Трябва ли делегация на МО да ходи в САЩ или не?

23.08.2018 г. Трябва ли делегация на МО да ходи в САЩ или не?

 Според президента ген. Румен Радев, ако искаме да бъдем такава държава, в която има равнопоставеност, конкурентност и обективност, трябва да се придържаме към наложените световни практики. Заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, който ще води делегацията, смята, че няма как да повлияем на решението на САЩ за участие в конкурса за избор на нов тип боен самолет за българските ВВС. Питаме Вашингтон за F- 18 и F-16.

Спирдон Спирдонов

В отговор на въпрос за предстоящото посещение на делегация на Министерство на отбраната в САЩ и за коментарите дали по този начин може да се повлияе на конкурса за избор на бойни самолети, след официалното отбелязване на 70 години от създаването на Военнотранспортната ни авиация президентът Румен Радев посочи, че трябва да се правят всякакви срещи и посещения и това е добре, за да има повече информация в съответните държави, но допълни  „В държавите, в които има равнопоставеност, в момента, в който се изпрати т.нар. искане за предоставяне на оферти до неговото получаване, спират абсолютно всякакви срещи, посещения и договорки.” Според него, единствената възможност за среща е тази, на която всички участници заедно получават разяснения и еднакъв по обем и съдържание отговор.

Посещението на делегацията на МО в САЩ не е съгласувана с него, стана ясно от думите на президента. Ако искаме да бъдем такава държава, в която има равнопоставеност, конкурентност и обективност, трябва да се придържаме към наложените световни практики, каза още държавният глава.

В момента, посочи заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, се намираме в процедура, в която сме изпратили искания за предложения до съответните държави. За някои държави по за два типа авиационан техника. За САЩ, например, исканията са за F-18 и F-16. Според него българската страна няма как да повлияе на този етап на това, което държавите ще решат и правят.

Що се отнася до поканата за посещението, заместник-министърът каза, че тя е за военно-технически консултации. Той съобщи, че има индикации за получаване на такава покана и от други държави и обеща да водят разговори и с тях. Целта е, посочи заместник-министърът, ясно да заявим нашите изисквания, методиките ни за оценка и как  ще подхождаме. Той уточни, че МО работи с държави, а не с бизнескомпании и държи на пълна прозрачност.

Проблемът е, че срокът за получаване на офертите е три месеца. МО е преценило, че поради краткото време с такива консултации ще улесни партньорите си. Отговорите трябва да се получат на 1 актомври т.г.  Ако се забави проектът, би могло да се загубят отпуснатите средства в държавния бюджет за тази година. В делегацията за САЩ има двама авиационни експерти. Това са полковник Владислав Шекеров – ръководител на проекта и полковник Сергей Белкинов – началник на Щаба на ВВС. Освен това, със заместник-министъра ще има специалисти по финансовите въпроси и по международно-правни въпроси. Причината е, че в края на краищата ще имаме договор държава - държава, каза ген. Запрянов, за разлика от другите два проекта. По-нататък договорът трябва да бъде одобрен от правителството и парламента.

Въпросът за визитата в САЩ бе повдигнат от главния секретар на президента Димитър Стоянов. На 20 август той написа в профила си: „В делегацията е включен и ръководителят на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Такова посещение поражда въпроси, на които след време ще се търсят отговори. Не се ли погазват принципите за равнопоставеност и конкурентност между всички участници в конкурса? Къде е принципната позиция на МО или ще се процедира като през 2016 г., когато точно преди изпращането на Искане за предоставяне на оферта зам. министър Запрянов посети САЩ? Не се ли подлага на риск самия конкурс за придобиване на нови самолети? Мислех си, че времената на министър Ненчев са отминали в МО-то, но явно нищо не се е променило! 
А г-н Шаламанов вече е определил резултата от това посещение - "Чудесна новина - дано резултат от това са нови Ф-16". Каква принципна позиция, каква откритост, каква равнопоставеност! Никога не е късно да се опорочи нещо честно в България. Предполагам, че ще представлява интерес за българската общественост един протокол от проведено заседание на Съвет по отбрана от 22.08.2016г. и каква е била позицията на зам. министър Запрянов и на мин. Ненчев, а и на други фактори в управлението на Българската армия през този период!”

В обмяната на писмени мнения се намеси бившият министър на отбраната Николай Ненчев.  Пет дни преди предстоящо посещение в САЩ на наша военна делегация, от партия БЗНС изпратиха открито писмо с множество въпроси към президента Румен Радев относно избора на нов тип боен самолет. Лидер на БЗНС е бившият военен министър Николай Ненчев, който още по времето на своя министерски мандат имаше спорове с тогавашния командир ВВС и настоящ президент Румен Радев. Един от основните им спорове бе именно състоянието на военната ни авиация и методите за избор на нов тип изтребител.

Румен Радев свидетелства по едно от делата - за изтребителите МиГ-29, заведени срещу Ненчев след като той вече не бе министър.

В открито писмо от земеделската организация питат не бяха ли променени в хода на процедурата критериите за избор, така че да натежи кандидатурата на шведския изтребител "Грипен"?

"Защо беше игнорирана постъпила допълнителна оферта от САЩ? За справка, вж. доклада на специално сформираната парламентарната комисия от 2017 г.

Каква беше причината министър Янев да бърза да приключи процеса на ниво МО и правителство, при все, че той е само служебен министър с ограничен във времето мандат? Защо Стефан Янев безцеремонно уволни проф. Тодор Тагарев като директор на Института по отбрана, при това в хода на самата процедура?", пита в открито писмо бившият военен министър Николай Ненчев.

Според текста, подписан от Николай Ненчев, високопоставен представител на администрацията на президента Румен Радев (секретарят Димитър Стоянов)спекулира с темата за избора на производител на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили.

"Манипулативното изявление, направено на фейсбук страницата му, внушава, че изборът вече може да е предопределен в полза на САЩ", пишат от БЗНС.

Ненчев мотивира сегашната си изява с това, че в поста на президентския съветник е споменато и неговото име - "времената на министър Ненчев".

Бившият министър в кабинета Борисов-2 пита дали в социалната мрежа фейсбук високопоставеният служител в президентството говори от свое име или ангажира и институцията. Ако говори от името на президента, то има ли право държавният глава да се намесва в този процес, пита Ненчев и набляга, че с подобно изказване се създават съмнения за лобизъм. На финала на откритото си писмо, изпълнено само с въпроси Ненчев призовава президентът Радев да отговори дали стои зад думите на своя подчинен, както и дали "Грипен" е неговият фаворит.

Писмото от БЗНС е в отговор на коментар на готвената визита, поместен на Фейсбук страницата на главния секретар на президента Радев - Димитър Стоянов.

Вчера Димитър Стоянов посочи, че позицията му е лична: „По повод проявената активност от някои бивши министри по отношение на мои позиции, изразени на личната ми страница във Facebook, държа да подчертая, че не винаги бързият отговор е верния начин за реакция. Явно в бързината да реагират не са асимилирали какво е написано.
1. Позицията е лична, а не на президентската институция. Като всеки български гражданин имам право на мнение, а това, че не се споделя от някои политически кръгове е напълно разбираемо. 
2. Изразената позиция е продиктувана от желанието ми България да следва добрите световни практики и да се спазват принципите, които са заложени в документите от самото МО – равнопоставеност, прозрачност и конкурентност. 
За това и продължавам да считам, че след изпращане на искане и преди получаване на оферти не е целесъобразно посещението в която и да е страна, потенциален доставчик на самолети, до която са изпратени документи за оферти.
Необходимо е да се отбележи, че в този етап от процедурата се провежда единствено и само работна среща (Clarification Conference) с представители на потенциалните страни доставчици, където пред всички се поставят доуточняваащи въпроси, а отговорите се изпращат до всички страни, до които е изпратено Искане за предоставяне на оферта. По този начин се спазват принципите за прозрачност и равнопоставеност.
3. Никъде в моята позиция не съм цитирал тип (някои казват марка) самолет, т.е. лобистите са другаде и не ги търсете там, където не са. Цитирал съм изказването на един експерт, който е посочил тип на самолет.
4. На бившия министър Ненчев няма смисъл да отговарям, той и така или иначе няма да разбере за какво става въпрос. Мога да му отговоря с документи, но е безсмислено! Само да му напомня, че той лично подписа Искането за предоставяне на оферта м. декември 2016г., в което искане са включени критериите за оценка. Вярно е, че министър Ненчев стана комично известен с отказа си от собствения си подпис. Също така е необходимо г-н Ненчев да се справи със заповедите, които е подписвал, а и да му напомня, че уважаваният от мен проф. Тагарев не фигурира в нито една заповед, свързана с процедурата за придобиване на нов тип боен самолет. Нека посочи къде са били записани ангажиментите му ….

След случващото се, би следвало г-н Ненчев да не споменава, че е бил министър на отбраната, защото днес ВВС, а и другите видове Въоръжени сили, берат плодовете на „адекватното“ му управление.”

Припомняме какво написа в социалните мрежи бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по повод съобщението за предстоящата визита в САЩ на делегация на МО: „ Чудесна новина - дано резултат от това са нови Ф-16 като в Полша, Словакия и скоро Румъния, както и участие на САЩ в многонационални формирования у нас в рамките на адаптираното предно разполагане в Черноморския регион.

Стратегическото партньрство със САЩ през последните вече почти 30 години е основният двигател за модернизация на отбраната ни и г-н Запрянов участва в този процес от самото начало.

Дано с това посещение се ускори извеждането от експоатация на старата и опасна за експлоатация вече техника от времето на Врашавския договор (освен че е несъвместима и ни държи извън модерните форми на сътрудничество със съюзниците) и замяната й по изгодни програми с техника от САЩ и страни от НАТО.”

Военновъздушни сили, посочи президентът по повод скорошния инцидент с вертолет „Кугър” край гр. Стамболийски. „Знаем ги всички - недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, оттам и изключително ниско количество летателни часове, което повишава риска от потенциални авиационни произшествия до неприемливо високи нива“. Не е въпросът просто да се лети, допълни той, а да разполагаме с такива технологии, които позволяват съвместимост и безопасно и ефективно изпълнение на задачите заедно с нашите съюзници.