Седем летци на МиГ-29 за първи път ще стрелят по мишени на зенитен полигон „Шабла“

24.08.2018 г. Седем летци на МиГ-29 за първи път ще стрелят по мишени на зенитен полигон  „Шабла“

 Сред тях са и най-младите капитани от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево Мартин Ветов, Кирил Гинев и Борис Масларов.

Otbrana.com

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г., съобщават от ВВС

Целта на стрелбите е летците да усъвършенстват своите навици за работа с комплекса за въоръжение на самолета и да бъдат оценени постигнатите от тях бойни способности чрез реално използване на средства за поразяване по въздушни цели.

Ръководител на стрелбите на авиацията ще бъде командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

Полетите ще се изпълняват с излитане и кацане от летище Граф Игнатиево по два типа цели - светеща парашутна мишена СПМ-100 и радиоуправляема мишена R-01.

За първи път в своята учебно-бойна подготовка, седем летци ще проведат отстрели и бойни стрелби по СПМ-100. Сред тях са и най-младите капитани от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево летците Мартин Ветов, Кирил Гинев и Борис Масларов.

Летателните екипажи ще използват авиационни управляеми ракети с топлинни глави за самонасочване за малки дистанции Р-60 и Р-73 и ракети с полуактивна радиолокационна глава за самонасочване на средни дистанции Р-27, включени в боекомплекта на МиГ-29.

***

Временно опасни зони във връзка с планирани въздушни стрелби на полигон „Шабла“

 При полетите за стрелби по въздушни мишени в района на зенитен полигон „Шабла“ в периода 08:30 ч. на 27 август до 19:00 ч. на 31 август (резервен период от 3 до 5 септември 2018 г.) се активират временно опасни зони, намиращи се в района на зенитния полигон на ВВС и прилежащата акватория на Черно море, в границите на акваторията, заключена между нос Карталборун, нос Калиакра и линията, отстояща на 55 мили (100 км) успоредно на бреговата ивица и в пространството над тях до височина 20 000 метра, съобщава Пресцентърът на МО. Режимът на корабоплаване в посочените граници по време на стрелби е особен.  През указания период над населените места източно от град Добрич ще се извършват полети с военни самолети и вертолети, някои от които на малки височини.