Министър Каракачанов поздрави командира на ВВС и пилотите

28.08.2018 г. Министър Каракачанов поздрави командира на ВВС и пилотите

 Заедно с началника на отбраната генерал Андрей Боцев той наблюдава съвместни тренировъчни полети на екипажи от състава на изтребителната и щурмовата авиация на полигон „Шабла“. На 29 и 30 август ой ще уаства в неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз. Форумът ще се състои във Виена и е част от календара на австрийското председателство на Съвета на ЕС.


Otbrana.com

Въпреки ограничените ресурси Военновъздушните сили се подготвят и правят дори невъзможното, за да могат да обучат летателния състав да изпълнява своите задачи по защита на въздушното пространство на България. Аз искам да поздравя командира на ВВС и пилотите, които участват в тренировъчните полети, защото в условия на финансов недоимък тези хора дават всичко от себе си, за да защитават суверенитета на България и българските граждани. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“, където заедно с началника на отбраната генерал Андрей Боцев наблюдаваха съвместни тренировъчни полети на екипажи от състава на изтребителната и щурмовата авиация.

Пилотите на МиГ-29 от състава на 3-та авиобаза Граф Игнатиево до 31 август ще изпълняват полети за провеждане на отстрели, експериментални и бойни стрелби с излитане и кацане от летище Граф Игнатиево. Стрелбите са с авиационни управляеми ракети, включени в боекомплекта на МиГ-29, и са по два типа цели - светеща парашутна мишена СПМ-100 и радиоуправляема мишена R-01. Целта на подготовката е летците да подобрят своите умения за работа с комплекса за въоръжение на МиГ-29 и да повишат бойните си способности, съобщава Пресцентърът на МО. 

В тренировъчните полети на екипажите от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево участват и пилоти на Су-25, инженерно-технически и осигуряващ състав от Базата за предно разполагане – Безмер. Полетите се изпълняват от летище Балчик. Целта е екипажите на Су-25 да усъвършенстват техниката си на пилотиране и самолетоводене на малки и пределно малки височини. Освен това те ще изпълняват и полети за навигационно бомбопускане на светеща парашутна мишена СПМ-100 за осигуряване на стрелбите на своите колеги от 3-та авиобаза Граф Игнатиево. 

„Особеното през тази година е, че имахме възможност, независимо от ограниченията, да включим в подготовката и нови летци, което за мен е голям успех“, каза командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Той отбеляза че подготовката се провежда в доста сложна метеорологична обстановка - превалявания и гръмотевична дейност и на двете летища, но това не е попречило на екипажите от ВВС да изпълнят успешно поставените задачи.

В отговор на журналистически въпрос генерал-майор Стойков разясни, че съгласно нормативите в страните-членки на НАТО максималният нальот за поддържане и изграждане на бойни способности на пилотите е 180 ч. Минимумът, който е заложен в нормативните документи, е 120 ч. нальот и целта е с повишаване на ресурсите да бъде осигурен поне този минимум, за да бъдат спокойни при изпълнение на задачите летателният и инженерно-техническият състав и да се преодолее разтренираността им.

„За да осигурим необходимите часове нальот нашата политика е свързана освен с доставката на нов тип изтребител и с поддържането на съществуващата техника, която има достатъчен ресурс, за да могат летците от бойната авиация да имат нужните умения и бойни способности“, заяви министърът на отбраната. Той припомни, че процедурата за доставка на нов тип изтребител предполага първите самолети да бъдат доставени в срок от 3 години след сключването на договор.

***

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще участва на 29 и 30 август в неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз. Форумът ще се състои във Виена и е част от календара на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Срещата ще започне с дискусия на въпроси, свързани със засиления ангажимент на ЕС към Западните Балкани по линия на Общата политика за сигурност и отбрана. Темата е продължение на процеса на насърчаване на европейската перспектива за Западните Балкани, който започна по време на българското председателство на Съвета на ЕС. В рамките на централното събитие на българското председателство по темата за Западните Балкани - Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, беше подписана Декларацията от София, съдържаща конкретни стъпки и цели в подготовката за членство на страните от региона. В този контекст ще бъде обсъден прогресът по реализирането на ключови приоритети, заложени в Декларацията. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и помощник генералният секретар на ООН по операциите по поддържане на мира Жан-Пиер Лакроа също са поканени да участват на срещата.

На 30 август срещата ще продължи със заседание, на което ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с постигането на напредък по развитието на Общата политика за сигурност и отбрана с оглед на предстоящия Съвет Външни работи, който ще се проведе през ноември в Брюксел.