Втора механизирана бригада чества 20 години от създаването си

28.08.2018 г. Втора механизирана бригада чества 20 години от създаването си

 Честванията по случай празника на бригадата започнаха с открит шампионат по стрелба с пистолет „Макаров”, в който взеха участие отбори от бригадата, областната администрация Стара Загора, община Стара Загора и телевизия „Стара Загора”.

Otbrana.com

На 1 септември  2018 година се навършват 20 години от създаването на 2 механизирана бригада – Стара Загора, която се явява пряк наследник и продължител на бойната слава и традициите на Осма пехотна Тунджанска дивизия, съобщава КСВ.

Честванията по случай празника на бригадата започнаха с открит шампионат по стрелба с пистолет „Макаров”, в който взеха участие отбори от 2 механизирана бригада, областна администрация Стара Загора, община Стара Загора и телевизия „Стара Загора”.

Днес в парк „Пети октомври” в град Стара Загора военният духов оркестър на бригадата изнесе концерт на открито, а военнослужещи демонстрираха строеви хватки и движения с оръжие.

Празничната програма по случай празника ще продължи на 3 и 4 септември.  От 09.00 ч. на 3 септември в района на военно формирование 48430 – Стара Загора командирът на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов ще награди военнослужещи и цивилни служители, а други ще бъдат повишени в звание.

На 4 септември от 10.30 ч. на Античен форум „Августа Траяна”, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан ще отслужи молебен за здраве. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители от бригадата.

Представителният ансамбъл на въоръжените сили ще изнесе празничен концерт от 11.15 часа в Драматичен театър „Гео Милев“.

Втора Тунджанска бригада е формирана през 1998 г. на основата на Втора мотострелкова дивизия. Бригадата е пряк наследник на бойната слава и традициите на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, участвала в четири войни за независимостта на България. С пролятата кръв на героите от 8-ма пехотна дивизия са написани едни от най-ярките страници от българската военна история в боевете при Одрин, р.Брегалница, Калиманци, при Щип, Чеган, Битоля, завоя на р.Черна, при Срем, Драва и Мур.