Да пожертваш себе си

30.08.2018 г. Да пожертваш себе си

 Полковник от запаса  Иван Апостолов, военен пилот  I клас

Датата е 27 август 1986 година. На военното летище Балчик се изпълняват учебно-тренировъчни полети със самолети МиГ-21У за атака по нисколетяща цел. Целта е също самолет МиГ-21У. В атакуващия самолет са капитан Венко Ангелов Савов-инструктор и старши лейтенант Йордан Тенев Тенчев-обучаем.

При един от заходите за атака самолетът им рязко се наклонява и се устремява към земята. Време за катапултиране има. Това пилотът може да направи още първата секунда. А те имат шест секунди до съприкосновението със земята. Под тях е град. В момента те не мислят кой е той. Населено място е. Без да се съгласуват помежду си, за това време няма, те вземат решение да не напущат самолета, а да го отклонят от населеното място. С пълното съзнание, че за тях време няма да има. И го насочват извън населеното място. Едва успяват да се доберат до покрайнините му извън сградите и самолетът се разбива в земята. А съвсем близко до мястото на катастрофата е имало цех с работници. Това е град Генерал Тошево.

Всичко това е казано накратко. Много кратък е бил моментът на вземане на решение, но много дълъг е бил периода на възпитание на тези двама мъже. Да се отречеш от себе си. Да оставиш родители, съпруга, деца. Това е изключително трудно решение. Решение, което е взето още в училищните години, още в курсантските години. Решение взето благодарение на възпитателната дейност на родители, учители, общество.

Признателните граждани на град Генерал Тошево са ги удостоили като почетни граждани на града, назовали са две улици на техните имена, построили са паметник на мястото на съприкосновението със земята. Всяка година на 27 август кметството организира поклонение пред паметника. Посетителите са колеги, граждани, и най-важното, деца и ученици.

Там край Генерал Тошево до едно крило на самолет се извисява Величието на двама български военни пилоти. Величие при което те отиват във Вечността и остават завинаги символ за възпитание на подрастващото поколение.