Паметна плоча напомня за реални пускове на ракети у нас

03.09.2018 г. Паметна плоча напомня за реални пускове на ракети у нас

 Капитан I ранг от запаса Румен Тотев

На 1 сепември в гр. Приморско бе открита паметна плоча за ознаменуване на 50 г. от мащабното военно учение на БНА, проведено от 26 до 29 август 1968 г. с реална ракетна стрелба от всички видове въоръжени сили на територията на България. На 28 август последователно са изстреляни по морски цели 3 оперативно-тактически ракети 8К14 (ОТРК „Луна“) (един единичен пуск и групов пуск на 2 ракети), 1 ракета от бреговия ракетен комплекс „Сопка“ от състава на ВМФ и ракета от ЗРК С-75 „Двина“ от ЗРВ на ПВО и ВВС. Разчетите на ОТРК „Луна“ са били развърнати край селата Веселие и Ясна Поляна в планината Странджа над гр. Приморско и са поразили цели в залива на Балчик. Тази стрелба е единствената в страните от бившия Варшавски договор, извършена извън територията на бившия Съветски съюз. Инициатор и организатор за поставянето на плочата бе клубът „РВ и А“ към общинската организация на СОСЗР в гр. Бургас. Той заедно с областното ръководство на Съюза бяха и организатори на проведеното тържество. Изключителна помощ за изработването и поставянето на плочата е получена от кметството на гр. Приморско.

На церемонията присъстваха бригаден генерал от запаса Стефан Янев – секретар по сигурност и отбрана на Президента на Р. България, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, г-н Вълчо Чолаков – областен управител на област Бургас, д-р Димитър Германов – кмет на гр. Приморско, Златина Тюлиева – председател на Общинския съвет на гр. Приморско, генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж. Тодоров – дългогодишен командващ РВ и А на БНА и почетен председател на клуб „РВ и А – Олимпий Панов“ към Столичната организация на СОСЗР, бригаден генерал от запаса Васил Джелебов – председател на областния съвет на СОСЗР-Бургас и генерал-майор от запаса Вълчо Фотев – бивш командващ на РВ и А на БА, председател на клуб „РВ и А – Олимпий Панов“ към Столичната организация на СОСЗР. Освен почетните гости на тържеството присъстваха около 150 ветерани от ракетните бригади на Сухопътни войски в Ямбол, Карлово и София, от 3-та ЗРБр на ПВО и ВВС, от Бреговата ракетна бригада на ВМФ, членове на СОСЗР и други военно-патриотични организации, гости и граждани от Бургас, Приморско и София.

За събитието пристигна представителния оркестър на ВМС и почетна рота от Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС. Церемонията започна с посрещане на контраадмирал Петев, командира на ВМС, който прие строя на почетната караул. Диктор разказа за събитията от преди 50 години. С тях България заявява на света, че БНА има съвременно ракетно оръжие и че враговете ѝ трябва да се съобразят с ракетната ѝ мощ.

Д-р Димитър Германов заяви: „Имам честта и удоволствието да бъда част от този ритуал на признателност, на който присъстваме днес. Той ни връща в недалечното минало и припомни за събития, с които заслужено трябва да се гордеем. Гр. Приморско ще се гордее с паметния знак, който откриваме днес, който е достоен за описване в европейската военна история.“ Д-р Германов допълни, че днес военно-политическите условия са други, но и сега се водят войни – различни от тогавашните, но и сега българската армия трябва да има необходимата мощ.

Приветствие от името на Президента на Р. България и върховен главнокомандващ на ВС г-н Румен Радев бе прочетено от ген. Стефан Янев. Слова произнесоха командира на ВМС контраадмирал Митко Петев и областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Беше прочетен и списъкът на поздравителните адреси, изпратени до организаторите на проявата.

След това контраадмирал Митко Петев, областният управител Вълчо Чолаков и кметът д-р Димитър Геров прерязаха трикольорната лента и откриха паметната плоча.

Със заповеди на президента Румен Радев, на началника на отбраната ген. Андрей Боцев и на председателя на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков бяха наградени ветерани от събитията преди 50 години. Почетни награди бяха връчени от името на областния управител на Бургас г-н Чолаков и председателя на областния съвет на СОСЗР ген. Джелебов на кмета на гр. Приморско д-р Германов, председателя на клуб „РВ и А“ към общинската организация на СОСЗР в гр. Бургас полк. о.з. Великов и други изявили се в изработването и монтажа на плочата.

След това в един от ресторантите на града се събраха гостите за другарски обяд. На него произнесе прочувствена реч ген. Тодоров, един от реалните участвали ракетчици в тази стрелба.