Съединението ще бъде тържествено отбелязано в гарнизоните на Сухопътните войски в цялата страна

04.09.2018 г. Съединението ще бъде тържествено отбелязано в гарнизоните на Сухопътните войски в цялата страна

 

Otbrana.com

На  5 и 6 септември представителни подразделения от Сухопътните войски ще участват в честванията по повод 133-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, съобщава КСВ.

На 5 септември от 10,30 ч., на територията на община Асеновград военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград ще поднесат венци пред паметните плочи на Пере Тошев в града и на Конушенската чета в село Конуш и пред паметника на Поп Ангел Чолаков в село Новаково.

Същия ден честванията ще продължат с тържествена заря-проверка в град Съединение от 20,30 ч., в която ще участват представителни роти и военният духов оркестър на  61 механизирана бригада.

 На 6 септември с тържествен военен ритуал от 10,30 ч. в Стара Загора ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на „Защитниците на Стара Загора“ в Парк „Пети октомври“.

С ритуал по издигане на националното знаме от 10,30 ч. военнослужещи от състава на в.ф. 52590 - Ямбол ще вземат участие в тържествено честване на бележитата годишнина в града, след което следва организирано шествие до Паметника на героите, загинали за националното ни освобождение.

 Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия с участието на представителни подразделения от гарнизон Плевен ще бъде отбелязан от 11,00 ч. с тържествена церемония пред паметника на загиналите от 4-ти пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война в градската градина.

С почетен караул и поднасяне на венци и цветя от 11,00 ч. представителен блок от военно формирование 22790 ще чества празника в гр. Горна Оряховица пред „Паметния знак на загиналите във войните“.

Военнослужещите от гарнизон Шумен ще поднесат венци и цвета от 11,00 ч. пред паметника на загиналите във войните шуменци.

Денят на Съединението ще бъде тържествено отбелязан и в Хасково на площад „Общински“ с издигане на националния флаг от  9,00 ч., а по-късно от 11,00 ч. на площад „Свобода” пред паметника на Незнайния воин ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя с участието на военнослужещи от в.ф. 52740 от състава на 2-ра механизирана бригада.

В Сливен 133-ата годишнина от Съединението ще бъде отбелязана с ритуал по поднасяне на венци и цветя от 11,00 ч. пред паметника на Хаджи Димитър на едноименния площад в града.

 Празничният ден ще бъде честван пред паметника на Съединението в Градската градина на град Чирпан с тържествен ритуал по издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя, в който ще участват военнослужещи от военно формирование 24620 – Свобода.

Кулминацията в празничния ден ще бъде тържествената проверка(заря) в гр. Пловдив на площад ”Съединение“ от 20,30 ч., в която ще вземат участие представителни блокове от Сухопътните войски.