Предстои многонационално учение на Силите за специални операции

04.09.2018 г. Предстои многонационално учение на Силите за специални операции

 Otbrana.com

В щаба на 68 бригада Специални сили се проведе финална координираща конференция за многонационалното учение на Силите за специални операции В-9 CJSE „Thracian Sword 18“. Учението се провежда ежегодно, като през 2018 г. то ще бъде проведено на територията на Р. България от 21 до 27 октомври т.г. и 68 бригада Специални сили е домакин на мероприятието, съобщават от формированието.

В конференцията, освен военнослужещи от Специалните сили на страните членки на инициативата B-9 на югоизточна Европа със столици Анкара, Атина, Белград, Букурещ, Подгорица, Сараево, Скопие, София и Тирана, взеха участие и представители на Американските въоръжени сили, който ще участват в учението с авиационна поддръжка, 24 авиобаза – Крумово и учебен полигон „Ново село“.

По време на финалната конференцията се прегледа отново меморандумът за разбирателство и детайлно се планира съвместната тренировка предхождаща учението. Освен това се финализира и координира участващия личен състав и техниката от всяка една страна, като основен акцент беше декларирано участието на авиационните средства от българските ВВС, ВВС на командването на силите за Специални операции на Р. Турция, както и военновъздушните средства предоставени от САЩ.

ВИП-денят за високопоставени гости ще се проведе на 26 октомври на учебен полигон „Ново село“.