Тунджанци изпълняват девиза си „Решителност и чест”

05.09.2018 г. Тунджанци изпълняват девиза си „Решителност и чест”

 Otbrana.com

Втора механизирана бригада отбеляза своя професионален празник и 20 години от създаването си на центъра на Стара Загора. За първи път тържественото събитие бе в Античния форум „Августа Траяна” пред старозагорската общественост и гостите на града, съобщава КСВ.

Празникът започна с приемане на строя от командира на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов, а старозагорският митрополит Киприан в служение с местни свещеници извърши празнично водоосвещение за здраве, благоденствие и успех на военнослужещите.

Тържеството продължи с

приветствено слово на бригаден генерал Кузмов,

в което той благодари на целия личен състав за професионализма и труда, които полагат за изпълнение на отговорните задачи по трите мисии на Българската армия и им пожела „Вяра и воля, за да сме способни да изпълним девиза на 2 Тунджанска механизирана бригада „Решителност и Чест”. Решителност при изпълнение на воинския си дълг и Чест, за да сме достойни синове и дъщери на нашата Родина“.

Гости на събитието

бяха областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, бригаден генерал Васил Лазаров - съветник по военната сигурност на Президента на Република България, бригаден генерал Радостин Илиев – Директор на Щаба на отбраната, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, началникът на ВА „Г.С.Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, командирът на 61 мбр бригаден генерал Пламен Йорданов, командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров, командири на формирования от Българската армия, бивши командири на 2 лека пехотна бригада, представители на държавни институции, спомоществуватели, офицери от резерва и запаса от военно-патриотични сдружения и съюзи.

Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха

наградени офицери, сержанти и войници,

постигнали отлични резултати в служебната дейност. Наградите връчиха бригаден генерал Радостин Илиев и бригаден генерал Николай Караиванов.

Областният управител на област Стара Загора Гергана Микова връчи почетен плакет  на командира на 2 мбр за показани отлични резултати, както и за оказаното многократно съдействие при справяне с аварийни и бедствени ситуации на територията на област Стара Загора. Прочетени бяха поздравителни адреси от името на Президента на Република България Румен Радев, от началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

Празничната програма продължи в Драматичен театър „Гео Милев” с тържествен спектакъл на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България и деца на военнослужещи от Държавна детска градина „Калина” – Стара Загора.

Бригадата е сформирана със заповед на Министъра на отбраната  № ОХ-00515/07.07.1998г. на 01 септември 1998г. се сформира 2-ра лека пехотна бригада. В състава и влизат редуцираните части и подразделения на 1-ви и 2-ри механизиран батальон, дислоцирани в град Стара Загора; 3-ти механизиран батальон, дислоциран в град Чирпан; 49-ти мотострелкови полк в град Симеоновград, 22-ри мотострелкови полк в град Харманли и     97-ми зенитно - ракетен полк, дислоциран в град Нова Загора. Това са подразделения и части на съществуващата до тогава 2 мотострелкова дивизия. Със заповед на министъра на отбраната №ОХ-01/31.01.2012г. от 01 юли 2-ра лека пехотна бригадата се трансформира във 2-ра Тунджанска механизирана бригада. В състава и влизат подразделения и части от гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен и Плевен.

Бригадата е достоен наследник и продължител на бойната слава и традиции на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия. Тя е сформирана на 30.12.1903г. с Указ № 88 на княз Фердинанд.