Рота от 61-ва бригада с оценка „боеготов“

05.09.2018 г. Рота от 61-ва бригада с оценка „боеготов“

 Otbrana.com

За времето от 3 до 5 септември във 2-ри механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада се проведе сертификация на моторизирана пехотна рота, предвидена за участие в силите за отговор на НАТО и силите за бърз военен отговор на европейския съюз с висока степен на готовност, съобщават от формированието.

Сертификацията започна с брифинг на командира на ротата капитан Юрий Христов. След запознаване на комисията, бе проведен строеви преглед на ротата и проверка на документацията, с което завърши първият етап от сертификацията.

Началото на втория етап бе поставен на вчера с отдаване на бойна заповед за марш от командира на ротата и провеждането на същия до УЦ ”Тюлбе”, където се проведе ротното тактико-специално учение „Орел 18”, темата на което беше„ Действие на моторизирана пехотна рота в буферната зона за отговорност на батальона”.

По време на различните етапи се демонстрираха множество колективни,индивидуални и бойни умения сред които: изпълнение на задача по разузнаване на маршрут, действие при попадане в засада, при движване под обстрел, водене на отбранителни и задържащи бойни действия, провеждане на контраатака и др.

Ротата беше успешно сертифицирана с оценка „боеготов” от комисия от щаба на Сухопътните войски с председател полковник Христо Начев.

Снимка: Латинка Петрина