Президентът: Трябва да се възстанови военното училище в Шумен

10.09.2018 г. Президентът: Трябва да се възстанови военното училище в Шумен

 Otbrana.com

Президентът Румен Радев посети Шумен, срещна се с кмета на Общината Любомир Христов и присъства на откриването на академичната година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". 

В отговор на въпрос за проведените срещи с кмета Любомир Христов и общинското ръководство, президентът подчерта, че трябва да се възстанови системата на висшите военни училища в страната, включително в Шумен. Само тогава те ще имат нужната самостоятелност и ще могат да имат необходимата свобода да вземат бързи, ефективни и ефикасни решения и да работят по-тясно с местната власт, заяви държавният глава, цитиран от прессекретариата на държавния глава.  

***

Общинският съвет в Шумен подкрепя съществуването на НВУ „Васил Левски” във вид, който е създаден с решение от 2002 г. на Народното събрание. В случай, че структурата на университета бъде променена, тогава Общинският съвет ще подкрепи предложенията на инициативния комитет за преобразуване на военния факултет във военно училище. Решението е гласувано на сесия на съвета от 28 юни 2018 г. с 38 гласа „за”, нито един „прoтив” и нито един „въздържал се”. 
Решението е взето на основата на докладна записка на председателя на Общинския съвет проф. д.т.н. инж. Борислав Беджев, с която се предлага „възстановяване на статута на Висшето военно училище по артилерия и ПВО, гр. Шумен”. В мотивите е посочено, че в Общинския съвет е постъпило писмо от полк. проф. д-р инж. Сашо Евлогиев – декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” към НВУ „Васил Левски”. В писмото се предлага да се възстанови статутът на Висшето военно училище по артилерия и ПВО, гр. Шумен. В тази връзка е създаден организационен комитет с инициатор проф. д.т.н. Андон Лазаров. Изпратено е мотивационно писмо по проблема до президента, председателя на Народното събрание и министъра на отбраната. Създадена е Асоциация на завършилите Военното артилерийски училище. Управителният съвет на асоциацията е взел решение да се подкрепи мотивационното изложение за възстановяване на училището. Факултетът е център за подготовка на военнослужещи и има стратегическо значение за община Шумен, се посочва още в докладната записка на председателя на Общинския съвет.