Високи държавни отличия за офицери от запаса

11.09.2018 г. Високи държавни отличия за офицери от запаса

 Спирдон Спирдонов

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев връчи днес ордени „За военна заслуга“ първа степен на български военнослужещи.

Вицеадмирал от запаса Румен Николов, генерал-лейтенант от запаса Галимир Пехливанов и генерал-лейтенант от запаса Пламен Атанасов бяха отличени за големите им заслуги за развитието и укрепването на Българската армия, за дългогодишната им и безупречна служба и за приноса им за националната сигурност на Република България.

Бригаден генерал от запаса Светослав Даскалов бе награден за големите му заслуги за развитието и укрепването на Въоръжените сили, за дългогодишна и безупречна служба и за приноса му за националната и колективната сигурност, за проявения висок професионализъм и за личния му принос в процеса на реформиране и изграждане на българското военно разузнаване в съответствие с новите глобални предизвикателства.

Удостояването с ордени е част от конституционните ми задължения, които днес изпълнявам с особено удоволствие, каза президентът. Днешната церемония, продължи той, има дълбок личен емоционален заряд за мен, защото отличените офицери се доказаха през годините, като

способни, волеви и доблестни професионалисти и командири,

в което имах възможността и честта лично да се убедя по време на съвместната ни служба в редовете на Българската армия. Удостояването с днешните високи отличия е безспорно признание за професионализма на тези български офицери, за тяхната кампетентност и всеотдайност, за достойната служба в редовете на Българската армия, за безспорния им принос за развитието и укрепването на Въоръжените сили, бе категоричен върховният главнокомандващ.

Уважаеми господа адмирали и генерали, се обърна президентът към наградените, използвам повода, за да изразя своето лично уважение към вас. Защото, подчерта той, за вас понятията дълг, чест, достойнство, отдаденост на родината не бяха празни думи, а изпълнено с дълбок смисъл ежедневие. Вашата служба, продължи обръщението си държавният глава, премина в трудни и предизвикателни времена. „Вие трябваше да компенсирате нелепи политически решения в сферата на отбраната. Вие трябваше едновременно и да съкращавате, и да мотивирате вашите подчинени да служат вярно и всеотдайпно. Вие трябваше в условия на непрекъснато намаляващи материални ресурси, не само да пазите съществуващите отбранителни способности, но и да изграждате нови, без с това да подлагате на риск здравето и живота на вашите подчинени. Вие, на практика, трябваше да градите Въоръжени сили от нов тип. Трябваше да планирате и ръководите учения и мисии, които никога преди това не сме провеждали. Трябваше да градите доверие и съвместимост с нашите партньори. Прави ви чест, че въпреки всички тези предизвикателства, вие останахте верни на интересите на България, на защитата на нейната териториална цялост, на защитата на нейния суверенитет. Вие не изневерихте, колкото и трудно да ви беше, на честта на пагона. И най-вече на хората, които стояха зад вас! Защото за вас България, нейната сигурност и интереси бяха кауза.”

Президентът изрази убеденост, че авторитетът, който тези офицери са извоювали сред техните колеги и подчинени е тяхната най-голяма награда до живот. С днешните отличия, посочи той, искам да изразя признателността на българската държава към доблестната, високо отговорна и професионална дейност на отличените в името  на България. Държавният глава изрази убеденост, че и занапред тези адмирали и офицери ще работят активно за задълбочаване на връзките между Българската армия и обществеността, за приемствеността между поколенията военнослужещи и за патриотичното възпитание на младото поколение.

За високата чест от името на наградените благодари вицеадмирал от запаса Румен Николов. Той приема отличията като оценка на близо 40-годишната им служба за защита на суверенитета на Република България, за изграждането на Българската армия и издигането й „на пиедестал сред колегите и за уважение от противниците”. И продължи „Вярвам, че усилията, които сме положили с нашите знания, умения и опит, ако бяха подкрепени и с политическата воля и финансиране на Българската армия, резултатите щяха да бъдат още по-добри.” Той изрази увереност, че в близко бъдеще командирите от строя ще бъдат подкрепени и ще бъде осигурено развитието на Българската армия. За вбъдеще, посочи вицеадмиралът, ще бъдем готови да дадем всичко от себе си, за да помагаме за развитието на Българската армия.

Вниманието и уважението към отличените висши офицери от запаса бе показателно.

На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, неговите заместници вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС генерал-майор Михаил Попов, генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Митко Петев, началникът на НСО генерал-майор Данчо Дяков, директорът на дирекция „Военна информация” бригаден генерал Пламен Ангелов и началника на кабинета на министъра на отбраната полковник от запаса Илия Налбантов. Сред тях бе и председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков.

Удостоените с високите отличия бяха поздравени още от главния секретар на президента полковник от запаса Димитър Стоянов, секретаря на президента по сигурност и отбрана бригаден генерал от запаса Стефан Янев, съветника на президента по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров и други представители на президенстката институция. 

***

Най-скоро от длъжността заместник-началник на отбраната и от военна служба бе освободен ген. Пламен Атанасов. Това бе на 30 юни т.г. Бригаден генерал Светослав  Даскалов бе освободен от длъжността директор на служба „Военна информация“ и от военна служба от 22 май 2018 г. Вицеадмирал Румен Николов бе освободен от началник на отбраната и от военна служба на 29 януари 2016 г.  Ген. Галимир Пехливанов бе освободен от длъжността „Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз“ и от военна служба от 19 октомври 2015 г.

Снимка Димитър Бебенов