Министър Каракачанов: До 7-8 години може да преодолеем основните проблеми пред Въоръжените сили

13.09.2018 г. Министър Каракачанов: До 7-8 години може да преодолеем основните проблеми пред Въоръжените сили

 Комисията по отбрана подкрепи Годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 г. На 1 октомври ще проведе изнесено заседание в Щаба на ВМС, преди това ще се включи в откриването на учебната година във ВВМУ. Депутати ще участват на 15 септември в Троян при откриването на паметник на ген. Владимир Вазов.

Спирдон Спирдонов

Комисията по отбрана подкрепи днес приемането на Годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 г, който е внесен от правителството. За документа гласуваха 11 народни представители, против нямаше, но 8 се въздържаха. Липсата на анализ в сравнение с предходни години бе основният аргумент на депутатите от ПГ „БСП за България” да се въздържат от подкрепа. Докладът бе представен от Георги Кръстев, съветник в политическия кабинет на министър-председателя и секретар на Съвета по сигурността.

Преди да тръгне за заседание на Съвета по отбрана, на което се обсъжда проектът за придобиване на нови кораби за ВМС, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза,    че остава валиден основният извод, че българските въоръжени сили са в състояние със затруднения и повишен риск да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Причините се коренят в хроничния недостиг на средства, липсата на визия за модернизация на бойната техника и некомплекта на личния състав. Започналата промяна на ситуацията, свързана с трите проекта за модернизация и мерките за повишаване привлекателността на военната професия, дава основание на министъра да прогнозира, че основните проблеми могат да бъдат преодолени в рамките на 7-8 години.  Георги Кръстев посочи, че анализ на цялостното състояние на сектор „Сигурност” ще бъде направен на предстоящия Стратегически преглед на сигурността и отбраната. Той ще се провежда през 2019 г. с очакване да завърши в началото на 2020 г.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов определи доклада, като много сериозен, достатъчно подробен и детайлен, дори прекалено критичен. Като допълнителен плюс, той посочи слизането на анализа на тактическо ниво. Документът е разпределен в 17 парламентарни комисии. Приемането му ще стане след дискусия в пленарната зала на парламента. Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2017 г. бе приет от Народното събрание малко преди лятната ваканция на депутатите.

Комисията ще има изнесено заседание в Щаба на ВМС

От 29 септември до 1 октомври членовете на Комисията по отбрана ще бъдат във Варна. На 1 октомври ще участват в откриването на учебната година във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”. Същия ден те ще проведат заседание в Щаба на ВМС, което ще бъде посветено на ролята и мястото на Военноморските сили в отбраната на страната. Ще бъде обсъден включително и ходът на изпълнение на проекта за придобиване на два многофункционални патрулни кораба. Членовете на комисията ще посетят Пункта за базиране – Варна, ще се запознаят и с възможностите на Висшето военноморско училище.   Припомняме, че на 12 юни т.г. Комисията по отбрана заседава в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново. Преди близо година депутатите заседаваха в 61 механизирана бригада в Карлово.

Военно-патриотични инициативи

Сто години от Дойранската епопея ще бъдат отбелязани тържествено в Троян на 15 септември с историческа възстановка и откриване на паметник на ген. Владимир Вазов, командир на Девета пехотна плевенска дивизия, в чийто състав е 34-ти пехотен Троянски полк. Това бе съобщено на членовете на комисията от народния представител Слави Нецов. По негова инициатива бе подкрепено участието в тържеството и полагането на венец на новооткрития паметник от името на Комисията по отбрана. По предложение на същия депутат ген. Константин Попов прие да се обсъдят възможностите членовете на комисията да дадат своя принос за поддържането  на българско военно гробище край Ново село, Република Македония, където са погребани 71 военнослужещи, загинали през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.