Отбелязаха 140 години от създаването на Инженерни войски

13.09.2018 г. Отбелязаха 140 години от създаването на Инженерни войски

Със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха наградени офицери, сержанти, войници и цивилни служители за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения. Отличени бяха и офицери от запаса с принос в развитието на инженерното осигуряване.

Otbrana.com

Инженерни войски отбелязаха днес в ЦВК 140 години от своето създаване. Със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха наградени офицери, сержанти, войници и цивилни служители за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения. Отличени бяха и офицери от запаса с принос в развитието на инженерното осигуряване. От името на ръководството на Съвместното командване на силите награди връчи и началникът на щаба флотилен адмирал Димитър Йорданов. Грамоти връчи и председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков.

Подобаващо внимание бе отделено на воините от запаса. Заповедите бяха прочетени от началника на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“ полковник от резерва Манол Тенчев. Отличията връчи

директорът на Щаба на отбраната бригаден генерал Радостин Илиев. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с награден знак „За достойнство и чест“ - за офицери бе удостоен генерал-майор от запаса Янко Янкулов – бивш армейски инженер, началник на щаба на Хидромелиоративните войски и заместник-началник на Военна академия „Г.С.Раковски“, а с грамоти – полковник от запаса Куньо Василев – бивш заместник-началник на управление „Инженерни войски“ на ГЩ на БА, полковник от запаса Кирил Градев –бивш заместник-началник на управление „Инженерни войски“ на Сухопътни войски, полковник от запаса Димитър Минчев – бивш началник на отдел „Отбранетелно строителство“ в управление „Инженерни войски“ на МО и ГЩ и бивш председател на клуб „Инженерни войски“ в Столичната организация на СОСЗР и полковник от запаса Георги Стоичков – бивш началник на отдел „Инженерно осигуряване“ в Главно оперативно управление на ГЩ на БА и настоящ председател на клуб „Инженерни войски“ на Столичната организация на СОСЗР. Със заповед на началника на отбраната генерал Андрей Боцев с грамоти бяха отличени полковник от запаса Христо Андреев – бивш началник на управление „Инженерни войски“ на Сухопътни войски и на управление „Бойна подготовка“ в ГлЩ на Сухопътни войски и полковник от запаса Борис Димитров – бивш заместник-наалник на управление „Инженерни войски“ на ГЩ на БА.

„С думи на голяма признателност се обръщам днес към воините от запаса, които служиха с чест в мирно време, работиха за усъвършенстване на организацията, осигуряването със съвременна инженерна техника и повишаване на оперативно-тактическата подготовка на инженерните поделения“, обърна се бригаден генерал Илиев към офицерите, сержантите и войниците от запаса. Той поздрави участниците от името на ръководството на Министерството на отбраната и прочете приветствено слово от името на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. В него се посочва, че военното ръководство на Министерството на отбраната оценява по достойнство дейността на всеки един, който работи за повишаването на военните способности в областта на военноинженерното осигуряване за реализиране на бойната инженерна поддръжка и инженерната поддръжка на силите. Акцентира се на професионализма на инженерните военни специалисти в областта на неутрализирането на невзривени бойни припаси и на важността на тяхната експертиза за противодействие на импровизирани взривни устройства. Подчертава се важността и на дейността им по оказване на помощ на населението при овладяване и преодоляване на последствията от бедствия.

Приветствено слово по случай празника произнесе и началникът на отдел „Инженерно осигуряване” в дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната полковник Антон Манчев.

 

Поздравителният концерт е на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили от Националната гвардейска част.

Снимка: МО