Министър Каракачанов инспектира 68-ма бригада в района на Малко Търново

17.09.2018 г. Министър Каракачанов инспектира 68-ма бригада в района на Малко Търново

 Той е заявил, че не само ще бъде създадено Командване на силите са специални операции, но се предвижда и значително увеличение на състава, както и формирането, като част от това командване, на нова Група за специални операции (еквивалент на полк) в района на столицата.

Otbrana.com

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е на инспекция в района на Малко Търново, където 68-ма бригада „Специални сили“ участва в съвместна операция с Гранична полиция за предотвратяването на нелегалното навлизане на мигранти на територията на Република България, съобщават централните медии.

Изявления за медиите направили министърът на отбраната, командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев и военнослужещи.

Министърът отбелязла, че службата на границата не е никак лека - недоокомплектоване, стари прибори за нощно виждане... "Ето, тук например се намираме недалеч от Лозенград. Хората навремето, когато са го бранили, не са имали средства, но са имали отношение. Това е важното", допълни той. 

След това министърът е заявил, че не само ще бъде създадено Командване на силите са специални операции, но се предвижда и значително увеличение на състава, както и формирането, като част от това командване, на нова Група за специални операции (еквивалент на полк) в района на столицата. Очакваме до края на годината да се приемат съответните поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили и да се формира оперативно действащо Командване на специалните сили, каза по БНТ бригаден генерал Явор Матеев, като уточни, че има съгласие и от министъра на отбраната.  Този въпрос бе обсъждан и по време на националния събор на запасното войнство в Крънска кория, край Казанлък, от командира на 68-ма бригада, министъра на отбраната и президента.

От 6 август досега са задържани 232 нелегални имигранти при опит да преминат границата между Турция и България. В момента са разгърнати 6 секретни поста и два разузнавателни патрула. На място на ротационен принцип има около 50 военнослужещи, които са близки до задачите на специалните сили.

Тактическата група за специални операции по границата разигра различни ситуации, беше демонстрирана и работа на секретните постове. 68-ма бригада представлява специалните сили на българската армия. Дислоцирани край Пловдив и Пазарджик включените в нея провеждат постоянна подготовка, за която се използва целия масив на Родопите.

„Последните месеци имаше опити за спекулации, че едва ли не държавата е отслабила охраната по границата. Хубаво е да се види, че това не е така. Искам да благодаря на офицерите от Българската армия и на колегите от Гранична полиция. За 40 дни има задържани 240 нарушители по границата. Част от нашата програма е именно недопускане на мигранти в България. Момчета, които работят тук имат нужда от уреди за нощно виждане, допълнителна екипировка. Със средствата от ЕС ще бъдат доставени нови джипове. Надявам се, че част от тях ще бъдат предоставени на армията. Не се отчита амортизацията на техниката. Армията също трябва да бъде подпомогната. Доволен съм от това, което виждам тук. И най- вече от сработката между Министерството на отбраната и МВР", каза министърът на отбраната. 

По думите на Каракачанов, армията е готова да активизира 2 700 военни с близо 500 единици техника, ако се наложи по-сериозна охрана на държавната ни граница. Има засилено движение по границата, но не е като явлението преди 2 или 3 години, категорично обяви вицепремиерът.

"Действаме според ситуацията. Армията ще остане тук докато Гранична полиция има нужда. За съжаление не виждам скоро да се изтеглим. Освен имигранти, които бягат от военни действия, имаме и хора, които идват от Африка, Афганистан, които смятат, че ще намерят по-добър живот в Европа. Не искаме България да се превръща в някоя от западно-европейски държави. Планираме трансформиране на бригадата в командване. Освен в Пловдив ще имаме такова и в София“, обяви Красимир Каракачанов. 

„Работим, но не е никак лесно. Имаме нужда от нова техника, средства за индивидуална защита, разузнавателни средства. По отношение на нашата въздушна подготовка направихме много. Защото ние сме преди всички парашутисти. Много се прави, но и много очакваме. Особено, след като станем командване на специалните сили на България“, казаха военнослужещи.
 „Не е вярно, че младите хора нямат интерес към професията на военните. Професията трябва да се отвори, да се види. Проблемът е, че армията е позиционирана в определени райони. На много места, хората не са виждали армия. И това се случи през последните години. Идеята за служба в армията трябва да стигне до хората. Навсякъде в поделенията има млади хора. Във военните училища също има много има хора. Службата не е лека, работи се с остаряла техника, старо въоръжение. Въпреки това има желание. Българинът винаги е обичал армията“, допълни още Красимир Каракачанов.