Сертифицират пета рота за Кабул

13.07.2011 г. Сертифицират пета рота за Кабул

Красен Бучков      (Otbrana19571@abv.bg)

Двудневно тактико-специално учение за сертифициране на 5-та рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул, Афганистан, започна вчера на  учебните центрове край поделението.
Темата на учението е „ Действие на рота от състава на международните сили за поддържане на сигурността в зоната за отбрана на летище ”. Учението се инспектира от офицери от старшите щабове.
Командир на ротата е капитан Светослав Годинов от механизирания батальон на старозагорската лекопехотна бригада. Това е първа мисия за младия офицер. С английския няма проблеми. Преди две седмици той ръководи българското подразделение в тристранното българско-сръбско-американско  обучение на  полигон “Ново село” -  „Чернморски ротационни сили 2011”. Той не е първият миротворец в рода си. Преди двасетина години чичо му Ангел  Годинов е старши на първата група български военни наблюдатели в Камбоджа.

За  Otbrana.com капитан Светослав Годинов каза, че ротата му е готова за изпълнение на задачите в Афганистан. Надява се и на опита на старшия национален офицер полковник Петко Маринов и на десетките войници, сержанти и офицери с по няколко мисии зад гърба си. Счита, че в кабул обстановката е по-спокойна отколкото в Кандахар. Но изненади не са изключени и са се готвели за тях.

Отлитането за Кабул ще е след броени дни.

На снимката: Капитан Светослав  Годинов споделя с редактор на Otbrana.com , че ротата е готова за мисия.