Видин бе домакин на Петия национален събор „Граничарите на България”

30.09.2018 г. Видин бе домакин на Петия национален събор „Граничарите на България”

 Otbrana.com

Традицията бе спазена. За пети пореден път граничарите на България се събраха вчера на национален събор. Този път домакин бе Видин. В предишните тази чест имаха два пъти Смолян и по един път Кюстендил и Петрич.

Тазгодишният Национален събор бе под патронажа на кмета на Община Видин Огнян Ценков. Той бе организиран от  Инициативен комитет от Областния съвет на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, клуб „Граничар“ - Видин, Гранични полицейски управления - Видин и Брегово и База Гранично полицейски кораби Видин.

Форумът бе посветен на 140 години Държавни граници на България, 72 - годишнината на Гранични войски, 40 години Дивизион Гранични катери и 20 години Гранична полиция. На събитието присъстваха Огнян Ценков - кмет на Община Видин, част от ръководния екип на Общината, Анжело Методиев - заместник областен управител на Област Видин, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, комисар Марин Колев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” - Драгоман, комисар Николай Неделчев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” - Русе, полковник от запаса Павел Станев – главен секретар на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, генерал-майор от запаса Стефан Ангелов - бивш командващ Гранични войски, полковник от запаса Димитър Хрисимов - бивш началник - щаб на Гранични войски, офицерите от запаса полковник Петър Витков, полковник Георги Георгиев и полковник Иван Георгиев - бивши командири на Първи граничен отряд - Видин.

Националният събор започна с демонстрация – задържане на нарушители на държавна граница в района на Първи граничен отряд - Видин. Присъстващите и участниците в срещата, дошли от цялата страна, имаха възможност да разгледат и изложба на оръжие. Молебен за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. Пред стената на героите бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Участниците в събора се отправиха в Крайдунавския парк, където имаха възможност да наблюдават демонстрация на катери от База Гранично полицейски кораби - Видин.

Кметът Огнян Ценков, съобщават от Общината, отправи приветствие към членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва: „За мен е чест, че тази година Видин е домакин на Петия национален събор „Граничарите на България”. Благодаря за поканата да присъствам на този престижен форум, който се превръща вече в традиционен.Днес вие отново показвате храбростта, смелостта и достойнството на граничарите от резерва и запаса и отдавате почит на загиналите в защита границите на България. Вие сте хора с изключително отговорна мисия и в най-голяма степен разбирате от къде започва и свършва България”. Той благодари на всички, които с достойнство и чест охраняват и пазят границите ни и им пожела здраве, разбирателство и благополучие в техните семейства и много професионални успехи. Кметът бе удостоен с почетния плакет на СОСЗР. Отличието връчи главният секретар на СОСЗР полковник от запаса полковник Павел Станев. То се присъжда за оказаната подкрепа от страна на кмета при организирането и провеждането на събитието. Връчени бях и други награди.

Като "стожер на българските граници" определи Видин в приветствието от името на областния управител на Видин Албена Георгиева зам. областния управител Анжело Методиев: "Видин и видинският край са стожери на западната и северната граници на България, както сухопътна, така и водна. На наша територия се намират три гранични пункта. Граничните такива със Сърбия са външна граница на Европейския съюз. Българските граничари и полицаи охраняват тези граници достойно. Изказвам своето уважение към вас". Командирът на Първи граничен отряд полковник от запаса Георги Георгиев също се обърна към присъстващите: "Скъпи граничари, бивши и настоящи, вие сте дали своя принос да укрепим националната сигурност. Изминаха 72 години от създаването на Граничните войски, които винаги са показвали героизъм, мъжество и не са се страхували да дадат жертви в името на Отечеството".

На тържественото събрание ученици от Основно училище „Иван Вазов” рецитираха стихове, посветени на граничарите. Събитието завърши с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”.