Днес празнуват Зенитно-ракетните войски, стават на 58 години

01.10.2018 г. Днес празнуват Зенитно-ракетните войски, стават на 58 години

 Otbrana.com

През тези почти шест десетилетия нашият род войски измина дълъг и трънлив път. На развитие и утвърждаване, на структурни реформи и модернизация. И устоя!  Това се посочва в поздравление на полковник Емил Димитров, командир на Първа зенитно-ракетна бригада.

***

Поздравление на командира на Първа зенитно-ракетна база

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ!

СКЪПИ ВЕТЕРАНИ!

За мен е гордост и чест да Ви поздравя с 58-ата годишнина от създаването Зенитно-ракетни войски и с празника на Първа зенитно-ракетна база!

И това не е просто дежурно приветствие… Изразявам огромното си уважение и признателност към всички колеги, градили и съграждащи модерната противовъздушна отбраната на България!

Защото през тези почти шест десетилетия нашият род войски измина дълъг и трънлив път. На развитие и утвърждаване, на структурни реформи и модернизация. И устоя!  

Въпреки икономическите трудности и политическите трусове. Независимо от лишенията, ограниченията и огорченията. Заради Вашата всеотдайност и изключителен професионализъм!

Преминалите през редиците на ЗРВ винаги сме били едно здраво семейство! Нашето колективно оръжие ни сплотява и учи да разчитаме един на друг, да зависим от другаря до себе си, да му се доверяваме. Това винаги е била тайната на нашите сполуки и устойчивост.   

В съвременната геополитическа динамика качествата, с които воините от ЗРВ преодоляват несгодите и жънат победи  по полигоните и в ученията, стават още по-ценни! Те са нужни, за да продължим да бъдем надежден гарант на въздушния суверенитет на Република България.

С огромен респект заявявам, че вярвам във Вашите възможности!

Убеден съм, че докато сме единни, мисията ни да опазваме българското небе чисто ще е обречена на успех.

Благодаря за достойната служба!

И нека здравето и силите винаги да са с Вас! 

Честит празник!

Полковник Емил Димитров, 

Командир на Първа зенитно-ракетна база

                                                                         ***
Н
ай-младият и високотехнологичен род войска от състава на Военновъздушните сили е създаден през 1960 г. С министерски Указ №41 от 16 юни с. г. от 72-ри зенитно-артилерийскиполк на 1-ва дивизия за ПВО е сформиран първият зенитно-ракетен дивизион у нас, дислоциран в района на село Тополница. Малко по-късно - на 1 октомври – негов боен разчет извършва дебютна успешна стрелба със зенитна управляема ракета на полигон в Казахстан. Датата е приета за  рождена на българските Зенитно-ракетни войски!