F-16 и F-18, Gripen C/D и Eurofighter Tranche 1 са възможните нови самолети за родните ВВС

01.10.2018 г. F-16 и F-18, Gripen C/D и Eurofighter Tranche 1 са възможните нови самолети за родните ВВС

 Спирдон Спирдонов

Три държави с общо четири типа самолети се включиха в съревнованието за 1,8 млрд. лв. с ДДС, което България обяви с проекта за превъоръжаване на бойната ни авиация. Офертите по реда на пристигането бяха оворени днес в Министерството на отбраната от командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Първи бяха двете предложения на САЩ за F-18 и F-16, след това на Кралство Швеция за Gripen C/D и накрая на Италия за употребявани  Eurofighter Tranche 1.

Заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, който нарече денят исторически за българската авиация, подчерта, че три от четирите самолети са новопроизведени. За употребяван е само предложението на Италия. Предложения от МО бяха изпратени до седем държави за осем изтребителя. В определения срок, 12ч. на 1 октомври, нямаше пристигнал отговор от Португалия, Израел, Германия и Франция. Както бе пояснено на практика Германия участва Eurofighter Tranche 1, но консорциумът е решил в разговорите с българската страна да се представя от правителството на Италия.

Победителят трябва да достави осем многофункционални изтребителя, като това е само първият етап на превъоръжаване на бойната ни авиация. Според проекта новите самолети трябва да пристигат в авиобаза Граф Игнатиево в продължение на шест последователни години, т.е.до 2024 г., ако има договор до края на тази година.

Пояснено бе, че първо експертите ще разгледат офертите. Тази, т.нар. съвместна работна група, назначена със заповед на министъра на отбраната, ще трябва да приключи своята работа в 14-дневен срок  с протокол за резултатите от оценката и подреждане на всички кандидати, подали оферти, по азбучен ред. Процедурата обаче не свършва до тук. С протокола на съвместната работна група ще се запознае друга група -  политико-военна под ръководствмото на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за подобряване на направените предложения, която ще бъде назначена със заповед на премиера. Нейната работа ще приключи с предложение за избор на доставчик на нов самолет, за което след одобрение от МС ще бъде подготвен проект на междуправителствено споразумение, което трябва да бъде ратифицирано от парламента.

Заместник-министър Запрянов благодари на държавите, които са изпратили своите предложения, както и на останалите страни, до които Министерството на отбраната изпрати запитвания: Франция – за нови и употребявани „Rafale“, Германия – за нови и употребявани „Eurofighter“, Португалия – за употребявани F-16 и Израел – за употребявани F-16.