Поставиха паметни плочи до монумента на „Булаирци” в Кюстендил

01.10.2018 г. Поставиха паметни плочи до монумента на „Булаирци” в Кюстендил

 Министърът на отбраната удостои с  юбилеен медал „100 години от Първата световна война” на проф. д-р Иван Гаврилов и на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. Отличията бяха връчени от Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика” към МО.

Даниела Стоименова

Ритуал и молебен за поставянето на две паметни плочи за славния 13-ти Рилски пехотен полк и във връзка със 100 години от края на Първата световна война  организира общината в Кюстендил до монумента на „Булаирци” в центъра на града. Те са дарени от професор Иван Гаврилов, водещ специалист в областта на онкохирургията и известен родолюбец. Идеята е на кмета на града Петър Паунов. Представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Кюстендил и района, от общинската управа, десетки граждани дойдоха на ритуала по поставянето на двете плочи - на едната е текстът на военната клетва, на другата - маршът на 13-ти Рилски полк. Свещеници от града отслужиха молебен. Беше осигурен и курбан за здраве, също дарение на проф.Гаврилов
Развълнуван, дарителят проф. Иван Гаврилов припомни за челичения подвиг на поручик Илия Павлов, който при сражението при Червената скала, когато целият му взвод е избит, а той е ранен и под щиковете на озверелите френски и сръбски войници, които му крещят  да се предаде, той се изправя с думите „Глава си давам - България не давам!”.

 „Кюстендил е военна столица на България през Първата световна война. Градът има ключово значение в най-продължителния и кървав военен конфликт, в който участва България /1915-1918 г./. В тези години, градът се посещава от редица международни делегации, със знакови лица на съюзниците на България в Първата световна война. Сред тях са: Баварският крал Лудвиг III и Австро-унгарският император Карл I, посрещнат от българския цар Фердинанд”, припомни кюстендилският историк Ангел Джонев. Той припомни и за делото на генерал- майор Константин Ламбринов, който не познава отстъплението на бойното поле и загива с думите към своите войници - България загива - Напред!.
Кюстендил е и мястото, където отекват изстрели на българи срещу българи, точно преди 100 години, главната квартира на армията е превзета от разбунтували се български войници. Така националния идеал за единение на българите в една държава е съкрушен”, допълни Джонев.
 „Няма семейство, което да не участва пряко или косвено в тези военни действия, в които са включени 940 000 войници и офицери. Нашите деди загиват за поробените ни братя и за единна България”, припомни още проф. д-р Иван Гаврилов. Той припомни войнишката клетва, изписана на една от дарените от него паметни плочи: „Вярвам в Бог, във вечната му правда. Вярвам в освобождението на поробените братя. Вярвам във Възкресението на Велика България. Амин!”.

Министърът на отбраната връчва юбилеен медал - 100 години от Първата световна война на проф. д-р Иван Гаврилов и на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. Те бяха връчени от Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика” към МО.