Ролята и мястото на Военноморските сили в отбраната обсъди Комисията по отбрана във Варна

01.10.2018 г. Ролята и мястото на Военноморските сили в отбраната обсъди Комисията по отбрана във Варна

 Otbrana.com

Ролята и мястото на Военноморските сили в отбраната на страната и процеса за развитие на отбранителните им способности обсъди Комисията по отбрана на заседание в Командването на Военноморските сили във Варна, съобщават от парламента. 

Контраадмирал Митко  Петев, командир на Военноморските сили, представи пред комисията актуалното състояние и перспективите за развитие на този род войски. Народните представители се обединиха около мнението, че трябва да се търсят начини за увеличаване на бюджета на ВМС.

Преди началото на заседанието депутатите от Комисията по отбрана присъстваха на откриването на новата академична година във Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”. “Мечтите и любовта към морето са Ви довели във Висшето военноморско училище, университетът, който е утвърден като уникално място в образователната ни система. Здраве и попътен вятър”, пожела в поздравлението си по повод откриването на академичната година председателят на комисията ген. Константин Попов.

Предишния ден членовете на Комисията по отбрана посетиха Пункт за базиране – Варна. Те наблюдаваха демонстрации на бързоходни плавателни средства, представен беше и специален разузнавателен отряд. Народните представители се качиха и на минен ловец “Цибър”, спасителен кораб “Протео” и фрегатата “Смели”.

Заместник-председателят на комисията Владимир Тошев връчи на контраадмирал Петев почетен плакет на Народното събрание.

На 30.09.2018 г. Комисията по отбрана към Народното събрание на Република България бе на визита във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. В първото по рода си посещение се включиха по-голямата част от членовете на комисията.

Гостите бяха посрещнати от флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на Училището. Той запозна народните представители с историята, традициите и структурата на най-старото техническо училище в страната, лидер във военноморското образование. Бяха представени и част от проектите, по които Военноморско училище работи, и техният принос за определяне на ролята и мястото на Военноморските сили в отбраната на страната.

Народните избраници с интерес проследиха представянето, след което последваха множество въпроси, свързани основно с новоразкритите специалности „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ и „Кибер операции“.

Гостите имаха възможност да разгледат учебната и материално-техническата база. Бяха им представени няколко симулатора, тренажори и лекционни зали. Последва и среща с ръководството на батальона за подготовка на курсанти, при която депутатите разговаряха с курсантите. Качеството на образованието и безупречната подготовка бяха декларирани от самите обучаеми.

Военноморските сили ще получат финансиране за проекта за нови патрулни многофункционални кораби. Ще бъдат отделени и достатъчно средства за ремонти на материално техническата база и наличните плавателни съдове. Средства ще бъдат заделени и за разузнавателния отряд. Това гарантира във Варна зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Владимир Тошев, съобщава Varna24.bg

"Чест и привилегия е за Комисията по отбрана да заседава в морската столица Варна. Аз съм офицер от сухопътни войски, но станах изключителен лобист и приятел на ВМС. Изцяло съм на страната на командира на ВМС адмирал Петев и считам, че закъсняхме по независещи от нас и командването на ВМС процеси, но се опитваме в народното събрание този процес да стане необратим. Доколкото може да се използва думата гарантирам, от името на председателя на НС, от името на управляващото мнозинство и опозицията, че ВМС ще имат новите два патрулни многофункционални кораби и ще имат осигурени достатъчно средства да ремонтират на така съществуващата материална база. Имам предвид обновяване и поддържане в нормална експлоатационна бойна готовност на всички останали средства. 

Правим всичко възможно максимално ефективно да използваме наличните средства. Хубавото е, че благодарение на нарастване на икономиката бюджета се увеличава и в това число бюджета за отбрана, за ВВМУ "Н.Йо. Вапцаров" и ВМС се увеличава. Ще направя всичко възможно в бюджета за 2019 г. да заложим приоритетно допълнителни средства, които да дадат възможност на командването на ВМС да гарантира безпроблемно поддържане на способностите на ВМС", каза Тошев

По повод закупуването на нови самолети за армията ни Тошев подчерта: "Имаме пари не само за закупуването на най-добрия самолет, но и за нови кораби и за нови бойни машини."