Швеция предлага осем изтребителя с шанс и за повече

02.10.2018 г. Швеция предлага осем изтребителя с шанс и за повече

Една от трите държави, които спазиха срока за подаване на оферти по проекта за доставяне на нов тип бойни самолети за българските ВВС , т.е. до вчера, е Швеция. Днес за предложението пред журналисти говориха н. пр. Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция в България,  Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“ в FMV и Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление „Аеронавтика“ в Сааб. От техните думи стана ясно, че офертата е  за 8 нови, напълно съвместими с НАТО, изтребители Gripen C/D. В отговор на въпрос беше уточнено, че, ако спечелят конкурса, при по-нататъшните разговори би могло да се подобри офертата, включително да се стигне и до промяна на броя на самолетите.

Съобщено бе, че изтребителите са снабдени с най-новата конфигурация MS20, която може да бъде осигурена за българските ВВС в кратък срок, успоредно с доставката на първия самолет, който може да пристигне 24 месеца след подписването на договора. Обучението на пилотите и техниците също е включено в офертата. Подчертано бе, че по този начин ще бъдат постигнати пълни способности за бойно дежурство по мисията „Еър полисинг“ в рамките на бюджетa.

„Gripen е модерен многоцелеви изтребител, който ще продължи да се развива за много години напред. Шведската оферта отговаря на изискванията на българското правителство относно бюджета, сроковете за доставка и способностите на новия самолет“, каза Йоаким Валин. Според него няма проблем с интеграцията на въоръжението, независимо дали е от американски или европейски производител.  Той подчерта, че самолетът е на въоръжение във ВВС на Швеция, Южна Африка, Унгария, Чехия и Тайланд. Кралското училище за тестови пилоти във Великобритания (UK ETPS) използва Gripen като бърза реактивна платформа за тестови пилоти от цял свят. С Gripen страните-членки на НАТО Чехия и Унгария успешно участват в мисии и съвместни учения на алианса с други държави от НАТО, бе заявено още от г-н Валин. Развитието на Gripen C/D продължава и системата ще бъде на въоръжение поне през следващите 30 години, прогнозира той.

Oт ЅААВ пocoчиxa, чe Grіреn би билo нaй-иĸoнoмичнoтo peшeниe зa Бългapия в дългocpoчeн плaн. Πoĸyпĸaтa нa caмитe изтpeбитeлитe e eдвa oĸoлo eднa чeтвъpт oт oбщaтa цeнa, ĸoятo Бългapия щe плaти пo вpeмe нa yпoтeбa нa мaшинитe в paмĸитe нa cлeдвaщитe дeceтилeтия.

Изcлeдвaнe нa ІНЅ Јаnе"ѕ coчи, чe мoдeлитe Grіреn имaт нaй-ниcĸи eĸcплoaтaциoнни paзxoди cпpямo ĸoнĸypeнтитe F-16, F-18Е/F, RАFАLЕ, ЕURОFІGНТЕR и F-35. Цeнaтa нa лeтaтeлeнe чac e $4 700 cпpямo $7 000 zа F-16 Вlосk 40/50. Двигaтeлитe нa Grіреn GЕ-RМ12 пъĸ e oфициaлнo пpизнaт зa нaй-cигypният в cвeтa c нaд 150 000 лeтaтeлни чaca бeз пoвpeдa. Предлагат дa изгpaдят в Бългapия двa xaнгapa зa пoддpъжĸa и peмoнт. Te щe ce нaмиpaт нa лeтищe "Гpaф Игнaтиeвo", ĸoeтo щe cпecти cpeдcтвa нa cтpaнaтa нa бoйнитe cиcтeми.

„Ако България избере Gripen, Сааб и Швеция са готови да си сътрудничат с българската отбранителна индустрия в поддръжката на изтребителите и трансфера на ноу-хау, които ще допринесат за създаването на квалифицирани работни места“, посочи Йонас Йелм. Ние, допълни той, не предлагаме офсет в типичната представа за него, а индустриално сътрудничество. В този смисъл бе отбелязано, че потенциални партньори са българските фирми Авионамс, Оптикс, ТЕРЕМ Летец и Самел - 90.

„Отношенията между България и Швеция са отлични. Икономическото сътрудничество между двете държави е значително, като се отчита ръст в двустранната търговия. Инвестициите от шведски компании в България се увеличават като в тези фирми са заети близо 9000 служители в България“, каза н. пр. Луиз Бергхолм.

В Министерството на отбраната вчера бяха обявени предложенията на три държави – САЩ, Швеция и Италия, за доставка на нов тип боен самолет. Съгласно процедурата предложенията бяха отворени по реда на тяхното получаване от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който е председател на съвместната междуведомствена група за работа по проекта. Първите две постъпили предложения са на САЩ – съответно за нов F-18 и нов F-16, третото предложение е на Швеция - за нов „Gripen“, и четвъртото - на Италия за употребяван „Eurofighter“.

"Най-добрите самолети са участвали в конкурса на България. Ние държим самолетите да са нови. Недай си Боже ако стане война, не искам пилотите ни да са пушечно месо. Ще предложа на министър Каракачанов да покани и летците от Граф Игнатиево да влязат в комисията по избора, защото те ще летят на тях, те са най-добрите“, каза по-рано днес подчерта министър-председателят Бойко Борисов Аз държа да са нови, продължи той, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха.

„Не гледам оферти, не участвам. Това, което знам, го гледах снощи по новините. Единственото, за което съм дал указания, е да се направи публично, отворено, пред медиите, за да могат хората да знаят за пълната прозрачност на този конкурс, защото това са милиарди. От това, което видях, най-добрите самолети, които поне сме чували ние, са участвали – F-16, F-18, „Грипен“, „Eurofiighter“ и не знам още други какви. Ние държим самолетите да бъдат нови, не само да могат да охраняват небето на България, но и в този размирен свят недай Боже, ако стане война, да могат да се бият с другите изтребители“, коментира премиерът. Според него, когато видиш с какво разполагат останалите държави, потенциално с които може да възникне конфликт в региона, трябва да се избере такъв изтребител, който като излети, да има реални шансове за бой, а не само да обикаля във въздуха и да прави „Еър полисинг“.

 „Оттам нататък съм помолил Каракачанов да покани и летците от Граф Игнатиево също да участват, да гледат. В края на краищата първо те са най-добрите експерти, защото летят на тези самолети, знаят с какво ще се бият или ако стане война, какво ще правят, и не на последно място, те ще летят на тях. Аз държа да са нови, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха“, каза още Бойко Борисов.