Тактическа група от 68 бригада Специални сили участва в ротационна подготовка в Германия

04.10.2018 г. Тактическа група  от 68 бригада Специални сили  участва в  ротационна подготовка в Германия

 Otbrana.com

В изпълнение на „План за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2018 година”, тактическата група за Специални операции от състава на 1 батальон „Специални бойни действия” с командир подполковник Цветан Русинов за времето от 06.09 до 01.10.2018 г. участва в Ротационната подготовка „SABER JUNCTION 18” проведена в Тренировъчния център за съвместна подготовка на Силите на САЩ – Хохенфелс, Германия.

В ротационната подготовка участваха представители от САЩ, Албания, Литва, Италия, България, Молдова, Гърция, Черна Гора и  Великобритания. От българска страна участваха 20 военнослужещи с командир , формиращи Щаба на Тактическа Група за Специални Операции (ТГрСО) и Орган за Специални операции (ОСО). ТГрСО имаше в подчинение 6 ОСО от 6 различни нации, а командването на ТГрСО беше поето от Албанската страна.

По време на предварителната подготовка се проведоха основни задължителни курсове за действие при извънредни ситуации при кормуване с автомобили „Хамър”.

Същинската част на учението „SABER JUNCTION – 18” се проведе от 16.09. до 27.09.2018г. Сценария на учението беше на основата на ситуация за нападение над прозападно ориентирана държава и анексиране на част от територията й. След решение  на НАТО в района са изпратени стабилизиращи сили, които да подпомогнат нападнатата държава да възтанови териториалната си цялост.

На българските ССО бяха поставени следните основни задачи:

          - подготовка на съпротивителни групи в подкрепа на Съвместните сили и правителствените въоръжени сили в района;

          - разузнаване и подготовка на площадки за десантиране на основните сили;

          - подготовка и провеждане на задачи по специално разузнаване и директни действия;

          - съвместно с групи Civil Affairs изпълнение на задачи по доразузнаване на бойното пространство в зоните на интереси;

                  - подготовка и провеждане на операция по присъединяване с конвенционалните сили, както и предаването на подготвените съпротивителни групи на конвенционалните сили.

 Оценката от участието в Ротационната подготовка „SABER JUNCTION 18” е отлична и потвърждава, че Българските ССО могат да си взаимодействат и работят съвместно с ССО от САЩ и Европа и с техните конвенционални сили.                                          На участниците в ротационната подготовката бяха връчени сертификати за всеотдайна работа по време на учението „SABER JUNCTION – 18”, съобщават от 68-ма бригада „Специални сили”.

(Снимката е архивна)