На 17 октомври ще бъде националният протест за увеличаване размера на пенсиите

04.10.2018 г. На 17 октомври ще бъде националният протест за увеличаване размера на пенсиите

 Otbrana.com

19 обществени (пенсионерски) организации, вкл. Съюзът на офицерите и сержантитe от запаса и резерва и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, решиха днес да проведат на 17 октомври протест в столицата под формата на  митинг-шествие. През пролетта те се обявиха за преизчисляване на пенсиите и премахване на „тавана” за всички, а не само за новоотпуснатите, като  внесоха на 21 май т.г.  в Народното събрание петиция и декларация. С това предизвикаха дискусия в парламентарната социална комисия, в която се включиха не само депутати. Преди това Инициативният комитет начело с генерал-майор от запаса Васил Върбанов, заместник-председател на СОСЗР, проведе срещи в министерства, ведомства, с експерти и неправителствени организации.

На днешното събрание на Инициативния комитет, което се преведе в централата на СОСЗР, под ръководството на председателя на военно-патиротичната организация генерал от запаса Златан Стойков бе решено на 17 октомври от 11 ч. да се проведе национален митинг-шествие в столицата. На протесната проява ще се поставят исканията, които са записани в петицията и декларацията. Предвижда се протесни действия да се организират в цялата страна. За организатор на протеста бе избран ген. Златан Стойков, а за негови помощници ген. Васил Върбанов и председателите на останалите пенсионерски организации.

***

Междувременно стана ясно, че таванът на пенсиите ще се увеличи до 1200 лева от 1 юли 2019 г. За това са се споразумели синдикатите и правителството след среща при премиера Бойко Борисов. Министърът на финасите Владислав Горанов обясни, че промяната ще важи за всички пенсии, с което отпада предложението за премахване на тавана на новоотпуснатите пенсии. В момента таванът е 910 лв.