14 работни дни няма да стигнат на експертите да оценят офертите за изтребителите

04.10.2018 г. 14 работни дни няма да стигнат на експертите да оценят офертите за изтребителите

 Спирдон Спирдонов

След като на 1 октомври станаха ясни четирите оферти от три държави за доставка на нов тип боен самолет на ВВС, са очакваше след 14 работни дни съвместната работна група да приключи своите задължения с протокол за резултатите от оценката и подреждане на всички кандидати, подали оферти, по азбучен ред. Най-вероятно този срок ще бъде удължен, стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Той участва днес в 40-ото заседание на Комисията по отбрана, където отговаря на въпроси на депутати.

Народният представител Таско Ерменков, който днес има и рожден ден, предложи периодично комисията да бъде запознавана с хода на изпълнението на проектите за превъоръжаване на ВВС, Сухопътни войски и ВМС. Това ще се случи, обеща министърът, но на закрити заседания на комисията.

Ако работната група има въпроси, ще трябва да изчака отговорите и, според министъра, това ще стане в рамките на 30 работни дни. Той не се ангажира с дата за сключване на договора, поради факта, че процесът едва сега започва. Настроението в авиацията е за нови самолети, каза още министърът, като посочи, че е информирал премиера за това.

С протокола на експертната група ще се запознае политико-военна група за подобряване на направените предложенияя, която ще бъде назначена със заповед на премиера. В нея, уточни министърът, ще има представители на МО, на военните и на други ведомства. Нейната работа ще приключи с предложение за избор на доставчик на нов самолет, за което след одобрение от МС ще бъде подготвен проект на междуправителствено споразумение, което трябва да бъде ратифиицирано от парламента.

За бойната бронирана машина предложенията трябва да се изпратят до средата на октомври, най-късно до края на месеца и за патрулните кораби, каза още министърът. Ако заложените средства за тази година не бъдат оползотворени за проектите, следва да бъдат отделени за поддръжката и ремонта на съществуващата техника, смята той. И уточни, че заложените средства за трите проекта за тази година са 371 млн. лв. Във връзка с това са и сключените рамкови споразумение за ремонт на техника, за да може да се ползват тези средства