Включваме се в Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции

04.10.2018 г. Включваме се в Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции

 Otbrana.com

Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Словения, Унгария и Хърватска за създаването на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции беше подписан днес в Брюксел в рамките на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. От българска страна документът беше подписан от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, който участва в двудневния форум, съобщава Пресцентърът на МО.

Изграждането на център за обща подготовка на авиационните формирования за специални операции на четирите държави ще оптимизира разходите за обучение на екипажите и ще унифицира тяхната подготовка по стандартите на НАТО.

Вторият ден от срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел продължи със заседание на Северноатлантическия съвет с участието на върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Федерика Могерини и министрите на отбраната на Финландия и Швеция. В рамките на заседанието бяха обсъдени въпроси, свързани със сътрудничество между НАТО и ЕС.

Срещата завърши със сесия във формат „29“, посветена на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.