Наградиха ветеран от Втората световна война

04.10.2018 г. Наградиха ветеран от Втората световна война

 Otbrana.com

Със заповед на министър Красимир Каракачанов за заслуги към отбраната на страната, активна социална и военно-родолюбива дейност  и във връзка с навършване на 96 години полковник от запаса Дянко Марков бе удостоен с награден знак „За достойнство и чест“ за офицери. Полк. Марков е ветеран от Втората световна война, два мандата е бил народен представител, избиран е за председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ.

Отличието бе връчено от началника на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“ на МО полковник от запаса Манол Тенчев. На тържеството, което се проведе тази вечер в ЦВК полк. Марков получи десетки поздравления и пожелания.

***

Дянко Марков е роден на 4 октомври 1922г. в Плевен. Син на плевенския адвокат Георги Марков, един от основателите на патриотичния съюз „Родна защита“ в града. Брат на Дянко е видният български историк проф. Георги Марков – председател на Съюз „Истина“.  Дянко Марков е възпитаник на 63-и випсук на ВНВУ, ветеран от заключителния етап на Втората световна война, кавалер на Орден „За храброст“. Заради искрения си патриотизъм е репресиран от комунистическата власт. След промените е един от радетелите за възстановяване на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, главен редактор на сп. „Един завет”, народен представител в 37-то и 38-то Народно събрание и председател на Българския демократически форум.