100 години от Първата световна война: Възпоменателно учение край Дойран

04.10.2018 г. 100 години от Първата световна война: Възпоменателно учение край Дойран

Спирдон Спирдонов

Преди две седмици в околностите на град Дойран, Република Македония, се е провело възпоменателно учение на бойното поле на 9-та пехотна Плевенска дивизия, научи „Отбрана“. Проявата е била организирана от Британското посолство в Скопие. Участвали са представители на МО на България, на армията на Македония, на Британската армия  и на Силите за сигурност на Косово. (На снимката- възстановената Фердинандова чешма, построена от офицерите и сержантите от 34-и Троянски полк и възстановена от жители на Троян през 2010 г.)

Българската група е била под ръководството на майор Дочо Николов от Военния географски център. В състава й са включени още капитан Ивелин Тодоров – командир на курсантска рота в НВУ, капитан Валентин Вълканов – командир на транспортен взвод в НГЧ и капитан Иванина Маринова от МО. В качеството си на инструктор и главен ръководител е бил ангажиран Глен Стенс от Канада, подпомаган от военното аташе на Великобритания, акредитиран в Македония и Скопие подполковник Андрю Лейтън.

Прави впечатлние, че в брифингите и презентациите са застъпни тези, които са в положителен план за българските военнослужещи и войски. Подчертани са нашите военни успехи край Дойран.

Специално внимание е било отделно на генерал Владимир Вазов, като командир на 9-та пехотна Плевенска дивизия. Участниците са били запознати с местността и с тактическата обстановка на 18 септември 1918 г. в района на българските позиции „Солун“, „Цербер“ и „Кала Тепе“. По инициатива на британската страна  е поставен възпоменателен кръст на „Фердинандова чешма“, която е изградена от офицерите и сержантите от 34-и Троянски полк,  възстановена през 2010 г. от Инициативен комитет от жители на Троян.   

Вторият ден е бил посветен на битката при с. Костурино. Обсъдени са били бойните действия на 11-а пехотна Македонска дивизия срещу 10-а Ирландска дивизия и два френски полка през 1915 г. Посетен е и мемориалът на ирландската дивизия до с. Валандово.

Временно изпълняващият длъжността извънрден и пълномощен посланик на България в Македония Даниела Будинова връчила от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов юбилейни медали „100 години Първа световна война“ и книгата на акад. Георги Марков на посланика на Великобритания в Македония Рейчъл Галъуей, командира на 160-а Уелска бригада бригаден генерал Алън Ричмънд, командира на 1-а механизирана бригада от Армията на Македония бригаден генерал Мирче Гьоргоски, военния аташе на Великобритания в Македония подполковник Андрю Лейтън и на инициатора на възпоменателното учение Глен Стенс от Канада.