Поклонение на връх „Велиица“ в Родопите

07.10.2018 г. Поклонение на връх „Велиица“ в Родопите

 За да почетат паметта на героите и във връзка със 106- годишнината от освобождение на този край на Родината, Областният съвет на СОСЗР в Пазарджик под патронажа на Областния управител Стефан Мирев и със съдействие на МВР организира автопоход и възпоменателно тържество в подножието на връх „Велиица“.

Димитър Шулев

В първите часове на Балканската войната, на 5 октомври 1912 година  27-и пехтен Чепински полк пресича границата ни с Турция и настъпва от района на Ракитово през Баня Чепинска, сега квартал на Велинград, по долината на река Ябланица в Родопите. Четвърта пехотна дружина от състава на 27-и Чепински полк с една планинска батарея започва настъпление с бой от Лъжене към височината „Велиица“ в помощ на 1-ва пехотна дружина от 39-и Пловдивски пехотен полк.  През този ден двете колони  водят отделни тежки сражения с добре укрепените турски погранични поделения и башибозука. Българската артилерия,  успява да разруши основните турски гранични укрепления и нашите бойци заставят турските подразделения панически да отстъпят на юг. Но в ожесточените боеве на височините „Велиица“ и „Чисто тепе“ двата полка дават 42 убити и над 60 ранени военни чинове. След овладяване на турските позиции и отстъплението на редовната турска войска  през следващите 3 дни са освободени махалите по поречието на Черна Места , Якоруда , Разлог и Банско.

За да почетат паметта на героите и във връзка със 106- годишнината от освобождение на този край на Родината, Областният съвет на СОСЗР в Пазарджик под патронажа на Областния управител Стефан Мирев и със съдействие на МВР организира автопоход и възпоменателно тържество в подножието на връх „Велиица“. Присъстваха гости от Пазарджишка и Благоевградска области. Под звуците на тържествения марш „Велик е нашия войник“ пред паметника на загиналите бяха посрещнати знамената на областната и общински организации на СОСЗР от  Пазарджишка област, както и знамената на Средношколския батальон в  град Стрелча и сдружение „Традиция“ Велинград.

Поклонението откри секретарят на Областния съвет на СОСЗР в град Пазарджик подполковникк от запаса Христо Христосков. Полковник от запаса Васил Атанасов, председател на дружеството на СОСЗР в Белово прочете височайшия указ за обявяване на Балканската война, а председателят на Областната  организация на СОСЗР майор от запаса Костадин Златев, в емоционална слово припомни историята на сраженията в Родопите. Панихида отслужи отец  Данаил от град Якоруда.

Приветствие от Президента на Република България ген.  Румен  Радев към запасното войнство, Общо българска фондация „Свети Георги“ и сдружение „Български юнак“ прочете съветникът полковник от запаса Илия Милушев. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бяха удостоени с медали и грамоти за активна дейност майор от запаса Костадин Златев – председател на Областния съвет на СОСЗР, подполковник от запаса Христо Христосков - секретар на Областния съвет на СОСЗР и подполковник от запаса Михаил Неделев – командир на СУБ в Стрелча.

Поздравления към присъстващите за активната патриотична и родолюбива дейност направиха  заместник-областният управител на област Пазарджик  Йордан Кожухаров, полковник от запаса Чавдар Петров, заместник-председател на СОСЗР и председател на Национална асоциация „Сигурност“ и кмета на гр. Велинград  Костадин Коев.

С минута мълчание и падане на колене,  членовете на съюза и гостите  почетоха паметта на българските войни паднали за свободата и независимостта на Отечеството. В знак на признателност, пред войнишкия паметник на връх „Велийца“ бяха поднесени венци и цветя от  народния представител полковник от запаса Славчо Велков, заместник-областния управител на Пазарджик Йордан Кожухаров, заместник- председателя на СОСЗР полковник от заапаса Чавдар Петров, кмета на Велинград Костадин Коев, Областен и Общински съвети на СОСЗР, Ротари клуб Велинград , сдружение „Български юнак“ СУБ в Стрелча, Общо българска фондация „Свети Георги“, Исторически музей Пазарджик, граждани и представители на обществени организации.