Осигуряването на единно небе на Европа обсъжда конференция

09.10.2018 г. Осигуряването на единно небе на Европа обсъжда конференция

 Спирдон Спирдонов

Престижна международна научна конференция се провежда в ЦВК-София.  Темата е „Единно европейско въздушно пространство – предизвикателства пред въздушния суверенитет и бизнеса“. Проявата е традиционна, организира се за четвърти път в навечерието на  16 октомври – Празник на българската авиация и Военновъздушните сили (ВВС). Тя е под патронажа на ген. Константин Попов – председател на Комисиятa по отбрана в Народното събрание, военен пилот-инструктор първи клас.

Уважена бе от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, секретаря на Съвета по сигурността към МС д-р Георги Кръстев,  заместник-командващия СКС генерал-майор Иван Лалов, командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, военнослужещи от ВВС, посланици и аташета по отбраната, представители на различни структури, които имат отношение към авиацията, професори, преподаватели и студенти.

Съорганизатори на конференцията са Комисията по отбрана, фондация „Български криле”, Българската авиационна асоциация и Конфедерацията на обществени организации от снигурността и отбраната. Водещ и модератор е генерал-майор от резерва проф. д-р Евгени Манев, изпълнителен директор на фондация „Български криле”.

Върху актуалността на темата акцентира поздравителния адрес на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. д-р Румен Радев, военен пилот-инструктор първи клас, прочетен от неговия съветник полковник от запаса Илия Милушев, военен пилот- инструктор първи клас. Като нов фактор, на който трябва да се обърне внимание, е използването на безпилотните летателни апарати, бе отбелязано в поздравителиня адрес на държавния глава.

След като откри конференцията и проследи някои моменти от 19-годишната история на инициативата за единно европейско въздушно пространство, ген. Константин Попов констатира, че амбициите са били твърде високи, които не отговарят на ресурсите на отделните държави.  Все още не е намерен балансът между запазването на националния суверенитет и решаването на общите въпроси. Той обаче бе категоричен, че по време на европейското си председателство България е направила много в областта на отбраната. Въпреки това темата за Европейската отбрана е на ниво обсъждане, що се отнася до съжителството й с НАТО. Поставен бе интересен дисусионен въпрос „Нуждаем ли се от европейско НАТО в голямото НАТО?”.

Анализът , подчерта началникът на отбраната генерал Андерй Боцев, показва, че е необходим ясен, точен и системен ангажимент на Република България за участие в инициативата за единно европейско небе. Нещо повече, допълни той, нужни са съгласувани действия между ЕС и НАТО за иницииране на всеобхватен подход за усъвършенстване на процесите за управление на въздушното движение и най-вече за навигационното обслужване на полетите. Според него е нужна хармонизация между колкото се може повече държави.

Необходимо е да се работи поетапно за изграждане на единен национален регулаторен надзорен орган за въздухоплаване с граждански и държавни въздухоплавателни средства, който да участва в развитието на системата за управление на въздушното движение, като отчита изискванията на военната авиация, посочи в доклада си командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Той взаимодействието между гражданските ползватели на въздушното пространство и отговорностите на военната авиация, свързани с осигуряването на въздушния суверенитет и изпълнението на съюзните ангажименти при запазване на високо ниво на безопасност на полетите.

Разпиляното образование, обучение и подготовка на авиационни специалисти води до лоши качествени показатели на тяхната квалификация, предупреди в изказването си началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал д-р Пламен Богданов. Според него трябва да се отива към нов модел на авиационното образование. Едно от решенията е създаваенто на център за подготовка на авиационни специалисти, който да покрива нуждите на всички заинтересувани сектори и организации.

Конференцията продължава своята работа. В края ще бъде представена авиационната книга за ген. Константин Попов - "Високо небе". 

***

Министерството на отбраната очаква тазгодишните средства за новите изтребители да бъдат пренасочени за ремонт на авиацията. 100 милиона лева са заделените пари, ако има договор.

Зам.- министърът на отбраната Анатолий Величков обясни  БНР, че проекти за възстановяване на летателна годност на самолети Су-25 и на вертолетите Ми-24 и на Ми-17 ще бъдат финализирани до края на октомври.

Целта е „да имаме готовност неусвоеният ресурс по самолета да бъде насочен в посока изграждане на способности на военната ни авиация“, каза той.

Зам.- министърът каза още, че работна група в момента оценява отворените 4 оферти за нов изтребител на бойната ни авиация. Нейната работа се очаква да приключи до седмица. Предложенията за нови изтребители са от САЩ и от Швеция, както и употребявани от Италия.