В ЦВК прeдставиха книга за ген. Константин Попов

09.10.2018 г. В ЦВК прeдставиха книга за ген. Константин Попов

 Otbrana.com

Възприемам тази книга по-скоро като история за един летец. Това каза ген. Константин Попов по повод на представената днес в ЦВК книга за него „Високо небе“. Неин автор е военният журналист Димитър Ставрев, съставител – Росен Панчелиев, а издателството – „ЕЪР ГРУП 2000“. Книгата е издадена с любезното съдействие на фондация „Български криле“.

„Като започнах да пиша книгата, мислех че познавам сравнително добре ген. Попов, тъй като бях правил доста интервюта с него, но се оказа, че всички тези неща, които знаех за него си имат едно дълбоко обяснение. Той през годините целенасочено е работил върху своите способности, своите знания, своите умения и всичко това го е развивал по най-добрият начин за колективите, в които се е трудил и в авиобазата, и в ВВС ,и в Щаба на отбраната”, каза Димитър Ставрев.

Тази книга, продължи ген. Попов, възприемам, като книга за един летец, който е летял 40 години, което е едно голямо щастие, това е небивал късмет. Аз, подчерта той, така възприемам своя живот.

Журналистът Десислава Маркова коментира, че й е трудно да говори за ген. Попов. „Ще използвам за ген. Константин Попов думите на Валери Петров, че той е от един особен род на хвърчащите хора. Когато за първи път бях при него през 2013 г. като журналист с намерение да правя филм за 100-годишнината за ВВС, видях един тих, строг делови човек, който изслуша всичките ми претенции за снимане. Отговори кратко и ясно какво ще стане и какво няма да стане. На желанието ми да се кача на изтребител, каза: „Само през трупа ми", коментира Маркова. „От него тогава чух, че авиацията е мечта, каза ми, че това е като да погледнеш нагоре към небето и да кажеш „Аз искам да бъда там" и да се забавляваш с това", допълни още Десислава Маркова. По думите й и като политик той още милее за авиацията.

Директорът на Авиационната библиотека към ВВС Соня Симеонова обясни, че библиотеката е създадена преди 25 години „През тези 25 години се измениха 7-8 командващи ВВС и ген. Попов е този от тях, който най-много е допринесъл за развитието на библиотеката като съвременна, модерно оборудвана, компютъризирана, за което му благодарим", заяви още Симеонова.

Представянето бе в навечерието на 16 октомври, когато отбелязваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет.

***

Ген. Попов е военен пилот с над 1200 летателни часа. Пилотирал е изтребители МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-29. Летял на F-16, Грипен, Еврофайтър. Беше командир на изтребителната авиобаза Граф Игнатиево, командир на Военновъздушните ни сили и началник на отбраната. Бил е началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията, Бидгошч, Полша. Бил е и заместник-началник на щаба на Военновъздушния компонент „Юг” на НАТО, Измир, Турция. В момена е народен представител, председател на Комисията по отбрана.

Във “Високо небе” могат да се прочетат разкази на съученици, съвипусници от военното училище, колеги от авиобаза Граф Игнатиево, началници и подчинени на настоящия председател на комисията по отбрана в Народното събрание. Има и раздел за ген. Попов в медиите – интервюта, които през годините е дал по различни поводи в различни медии. Третата част условно казано е оценките за неговата дейност като командир в Бидгошч и Измир.