В София откриха паметна плоча на майор Симеон Петров

11.10.2018 г. В София откриха паметна плоча на майор Симеон Петров

 Otbrana.com

В навечерието на 16 октомври – празник на авиацията и ВВС, днес ул. „Врабча“ №15Б в София  бе открита възпоменателна плоча във връзка със 130 години от рождението на първия български дипломиран пилот  майор Симеон Петров.

 Проявата бе организирана от Българската авиационна асоциация с председател полковник от разарва Ангел Георгиев със съдействието на Министерството на отбраната – дирекция „Социална политика”, Командването и щаба на ВВС и НГЧ. В нея се включиха народният представител Красимир Велчев, съветникът на президента по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев, директорът на дирекция „Социална политика” Иво Антонов, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, неговият заместник генерал-майор Иван Лалов, команидрът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, първият български космонавт ген. Георги Иванов,       командири на формирования от ВВС, ветерани, офицери и сержанти от запаса и резерва и близки на Симеон Петров. Военно-патриотичните организации бяха представени от председателя на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов и председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. 

Симеон Петров е направил първия български военен полет на самолет, каза в словото си генерал-майор Стойков. Участвал е в трите войни на Балканите в началото на миналия век. Неговият живот е труден за описване, бе категоричен командирът на ВВС.

Симеон Петров, припомни генерал-майор Лалов, е летял заедно с националиня герой на Франция Лучи Блерио. Той е автор и на методиката за кацане със спрян двигател.

Снимка Димитър Бебенов