Парашутистите ще празнуват в София и Пловдив

11.10.2018 г. Парашутистите ще празнуват в София и Пловдив

 Otbrana.com

Традицията ще бъде спазена. 68-а бригада „Специални сили“ ще отбележи празника на военния парашутист на 17 и 18 октомври последователно в София и Пловдив, стана ясно от думите на командира бригаден генерал Явор Матеев. На среща с журналистите той припомни и историята на Парашутната бригада, която на 18 октомври 1944г. за първи път участва в реални бойни действия като изпълнява успешно поставената й задача, но с цената на свидни жертви. Това е единственото формирование, което е принесло телата на всички загинали парашутисти, които са погребани в майка България на Централните Софийски гробища. 

В програмата на празника в гр. Пловдив е предвидено тържествен строй, поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите военнослужещи от бригадата пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец”. В Международния панаир – Пловдив, в зала „България” в Конгресния център ще се проведе тържествено събрание с приветствени слова, награждаване на военнослужещи. Ще бъдат отличеи и журналисти, които са отразявали обективно живота на бригадата.

В гр. София на Централните гробища на Алеята на парашутисти с военен ритуал и отслужване на заупокойна молитва ще бъде отдадено признание и почит за проявения героизъм и саможертва на загиналите парашутисти, дали живота си за една по добра България. Пред паметната плоча на загиналите военни парашутисти на пл. „Народно събрание” с участието на Силите за Специални операции  ще се отдадат военни почести и полагането на венци и цветя Ще използваме празника и за популяризиране набирането на кадрови военнослужещи за бригада, каза още ген. Матеев. „Бригадата има подкрепата на военното ръководството, изпълняваме задачи в страната и на мисии, изпълняват се задачи в мирно време. Участваме с контингенти и участваме като Специални сили в противодействие на тероризма. Във времената, които живеем армията трябва да използва целия си ресурс. Вече Специалните сили са отделен елемент в Българската армия и утвърден модел в НАТО и за първи път имаме безпрецедентната подкрепа и на висшето военно ръководство“, посочи комадирът.

Поканени за празника са представители на централната и местна власт, на Българската православна църква, висшето военно ръководство, командири на формирования от БА, както и представители на военно-патриотични и родолюбиви съюзи, родителите на загиналите военнослужещи в Ирак, ветерани парашутисти от запаса и резерва.