Днес и за в бъдеще няма алтернатива на родните ВВС

12.10.2018 г. Днес и за в бъдеще няма алтернатива на родните ВВС

 Министърът на отбраната и началникът на отбраната наградиха ветерани от Венновъздушните ни сили. По традиция в навечерието на 16 октомври в НВИМ се проведе среща на Командването на ВВС с офицери и сержанти от запса и резерва.

Спирдон Спирдонов

По традиция преди празника Командването на ВВС се срещна с ветерани от войските. Отбелязана бе героичната история на защитниците на родното небе.  Преди 106 години на 16 октомври 1912 година пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Преди 106 години е извършен първият боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация. 16 октомври е датата, приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.

Днес, посочи в приветственото си слово командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, истината е, че нямаме време за носталгия по отминатите години. В съвременните условия, продължи той, разбирането  за изграждане на адекватен военен потенциал за гарантиране на националната сигурност отново е на дневен ред. „Популярната стратегия за компенсиране на вътрешния недостиг на потенциал за справяне със заплахите с безплатно привнасяне на външен такъв, посредством участия във военни съюзи, се оказва, че в даден момент може да се превърне в нож с две остриета. Рационалната печеливша реакция на такива промени в средата на сигурност е актуализиране на разбирането и на стратегическата оценка за съвременните заплахи с последваща прояна на стратегията и нивото на амбиция за справяне с предизвикателствата. Добрата политика за гарантиране на националната сигурност е задължително да наложи реализация на адекватно и приоритетно развитие и поддържане на ВВС – модерни, и с количествени, и с качествени параметри, реално осигуряващи успешното справяне с предизвикателствата и заплахите на средана на сигурност“, каза още генерал-майор Стойков. Преди това той аргументира тезата, че алтернатива на Военновъздушните сили няма.

Със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната, прочетени от полковник от резерва Манол Тенчев, началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“ бяха наградени офицери от запаса. Министърът на отбраната удостои с награден знак „За достойнство и чест“ – първи вариант, полковник Божидар Герасимов, старши лейтенант Надежда Маджирова и майор Васил Димов, а с грамота – полковниците Атанас Тенев, Петър Тодоров и Стефан Петков и майор Минчо Армейков. Началникът на отбраната награди със „Сувенирен нож АК-47“ полковниците Георги Петров, Ванко Халачев и Господин Минчев, а с грамоти – майор Димитър Димитров и капитан Цоло Цолов.

За личен принос при възстановяването и поддържнето на местата, свързани с българската авиационна слава и паметника на летеца легенда Христо Топракчиев командирът на ВВС награди с грамота Елена Митева – директор на Историческия музей в Свиленград. По традиция той награди и ветерани навършили кръгли годишнини през 2018 г.

Участницте в тържеството бяха приветствани от председателя на СОСЗР генерал от резерва Злаатан Стойков. Полк. проф. Димитър Недялков представи книгата „Стоманеният красавец“ за времето, когато на въоръжение у нас беше самолетът разузнавач МиГ-25. На 8 декември 1982 г. сутринта от летище Толбухин, сеега Добрич, е извършен първият полет на този самолет в българско небе, припомни един от авторите на книгата подполковник от запаса Иван Йорданов. Самолетът е на въоръжение у нас до май 1991 г. И сега, посочи полк. Недялков, МиГ-25 остава най-скъпия самолет, който държава на Балканите придобивала, вкл. и Турция.

Аплодисментите на действащи и запасни авиатори събра филмът на ВТК „Живот между земята и небето“. Сценаристката Десислава Рангелова бе поздравена лично от командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Снимка: Димитър Бебенов