Летопис за българските „Куб”-ове

15.10.2018 г. Летопис за българските „Куб”-ове

 Otbrana.com

В навечерието на Празника на авиацията и ВВС – 16 октомври, излезе от печат новата книга на издателство „Пропелер” „История на поделенията, въоръжени със ЗРК 2К12 „Куб”. На 512 страници авторът о.з. подполковник Пеньо Неделчев е събрал спомени на ветерани, свои виждания и анализи за създаването, развитието и днешното състояние на поделенията, въоръжени с този комплекс. Съдържа 266 цветни и 68 черно-бели снимки, 105 факсимилета на разсекретени архивни документи, както и множество таблици с тактико-технически данни.
Материалите по тази книга са събирани в продължение на 20 години. Тя е исторически разказ, посветен на всички „Куб”-овски ракетчици. На първопроходците, на настоящите и на бъдещите! Тук ще се запознаете с трудностите, съпътствали конструкторите при създаването на ЗРК „Куб“ в СССР и пристигането му в България за участие във военния парад на 9 септември 1974 г. С появата си този нов пазител на въздушните простори поставя началото на превъоръжаването на войските за ПВО-СВ със съвременни зенитноракетни комплекси „Стрела-10“, „Круг“, „Оса-АК“ и „Оса-АКМ”.
Включени са материали по създаване на първия зенитноракетен полк, въоръжен със ЗРК „Куб“, формиране и попълване на щатовете, подготовка на кадри и формиране на втори полк „Куб“. Ще се запознаете както с подготовката, организацията и трудностите, свързани с усвояване на новата и сложна техника, попълване със средства за разузнаване и АСУ, така и с предислокацията на хиляди километри на целия личен състав с щатната техника за провеждане на бойни стрелби в пясъците на полигон „Ашулук” в СССР.

Всички служили в поделенията ще се върнат в младите си години, защото в съзнанието им са запечатани тежкият тътен на веригите, мирисът на дизелово гориво и облаците прах, мокрите от пот шлемофони, продължителните учения в студ и жега, както и полевата подготовка за предстоящите тактически учения с бойни стрелби. Ветераните ще си припомнят стотиците безсънните нощи, тежките преходи, изтощителните тренировки и учения, съпроводените хиляди контролни и реални цели, безбройните вдигания и излизания по тревога и заемането на заповяданите райони.
След излизане от състава на Сухопътните войски полковете преживяха тежки трансформации, но ЗРК „Куб“ се утвърди в структурите на ЗРВ и ВВС. След 1990 г. на полигон „Шабла“ са проведени шест съвместни международни бойни стрелби с колегите от ПВО на Заир, Словакия и Сърбия.
В книгата са представени много имена, снимки, спомени на участници, факсимилета на документи, отразяващи достойната служба със ЗРК „Куб” на хилядите млади синове и дъщери на родината.

Книгата е посветена на воините от ПВО-СВ и ЗРВ, които знаят какво е да „гориш” в своето призвание, понасяйки несгодите в името на РОД и РОДИНА. На семействата, близките, роднините и приятелите, ощетени по един или друг начин от „кръста им”, но избрали да го споделят. На всички съотечественици, за чието мирно и спокойно небе стояха и остават на стража!

И няколко мнения от приветствията към автора и хората, за които е писано в книгата: “Като командир на ВВС (2014–2016 г.) за мен беше привилегия и чест да имам в състава на войските под мое командване зенитноракетния комплекс “Куб”. И досега пазя най-добри спомени за нашата съвместна служба, за изключителната осъзната отговорност и посветеност на личния състав на комплекса на благородната кауза за защита на родното небе.” (Румен Радев, президент на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили).

“Настоящата книга е впечатляващ летопис не само на историята на зенитно¬ракетният комплекс “Куб” в нашата родина, но и на няколко хиляди български зенитни ракетчици. Всеобхватен и обективен разказ за мощното и респектиращо отбранително оръжие, което до 2002 г. бе гръбнакът на противовъздушната отбрана на Сухопътните войски, а впоследствие в състава на Военновъздушните сили се превърна в “летящата кавалерия” на ЗРВ.” (Генерал-майор Цанко Стойков, командир на Военновъздушните сили).

“От 1977 г. досега разчетите на родните “Куб”-ове са изстреляли повече от 100 ракети и нямат неунищожена мишена! Извършената модернизация успешно ги интегрира в системата за ПВО на НАТО и им позволява да жънат победи в многобройните съвременни учения и тренировки. Това е неопровержимо доказателство за високото ниво на подготовка на специалистите от тези комплекси и за възможностите на техниката.” (Полковник Емил Димитров, Командир на Първа зенитно-ракетна база).

За връзка с автора – тел. 0898 738 659
e-mail: penjy@abv.bg