Министърът на отбраната е съгласен с президента за радиомълчанието

16.10.2018 г. Министърът на отбраната е съгласен с президента за радиомълчанието

 Спирдон Спирдонов

В момента не е логично да се говори за който и да е от четирите самолета от членовете на Междуведомствената комисия или от моите колеги в министерството. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод хода на процедурата по избор на изтребители за ВВС и по този начин се съгласи с призива на президента ген. Румен Радев от вчера, който използва един авиационен термин – радиомълчание. "Призовавам и премиера, и министрите и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки", заяви тогава държавният глава.

В бойната авиация радиомълчанието е предпоставка за поситигане на успех.  Би трябвало изпълнението на един боен полет да бъде така подготвено, че да няма разговори по радиосредствата, които да дадат възможност противникът да добие необходимата му информация. По този начин се осигурява внезапност на изпълнение на задачата и победа във въздушния бой.

Нарушаването на т.нар. радиомълчание от оторизираните фактори в МО, би могло да се изтълкува, че има предварително нагласени неща, е категоричен министърът. А и нямат право по закон, допълни той. Докато не внесем доклада в Министерския съвет няма логика да се говори, каза още министър Каракачанов. Той прогнозира, че най-вероятно ще удължи работата на експертната комисия с една седмица. „Утре ще ми докладват до къде са стигнали с отговорите, които са изпращани представляващите четирите  самолета и ще преценим до кога да удължим работата”, отбеляза министърът.  

***

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди  актьора от театър „Българска армия“ Васил Михайлов с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“.  Наред с незабравимите за българската публика роли в киното и телевизията Васил Михайлов е вече 50 години част от актьорския състав на театър „Българска армия“.