Предадохме председателството на SEDM на Италия

14.07.2011 г. Предадохме председателството на SEDM на Италия

Otbrana.com

. Новият командир на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” е македонският бригаден генерал Здравко Поповски

 

„По време на българското председателство ние се стремихме към изпълнение на приоритетите, свързани с повече прагматизъм и ориентирани към постигане на конкретни резултати. Благодарение на нашето постоянство, на нашата взаимна толерантност и най-вече отговорност за бъдещето на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа, процесът SEDM придоби нова динамика и по-конкретни измерения”, каза заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова днес, 14 юли, в Лариса, Република Гърция, по време на официалната церемония по предаването на Председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) на Италия и тържествения акт по предислоциране на щаба на Многонационалната механизирана бригада „Югоизточна Европа” (SEEBRIG) в Ларисаq предаде пресцентърът на МО.

България пое председателството на SEDM през 2009 г. като отговаряше за планирането и координирането на основните политико-военни и военно-технически дейности между страните. На среща на министрите на отбраната на страните-участнички в SEDM, която се проведе през 2010 г. в Тирана, Албания, нашата страна предложи Щабът на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа” (SEEBRIG) след 2015 г. да остане постоянно разположен на територията на България.

На годишната среща на заместник-началниците на отбраната на страните от Югоизточна Европа през юни тази година в Истанбул, Република Турция, нашата страна отново потвърди желанието си за разполагането на Щаба на SEEBRIG в България, което ще спомогне за превръщането на бригадата в многонационално формирование с необходимите способности за ефективно участие в операции по поддържане на мира.

Заместник-министър Августина Цветкова предаде днес поста председател на Политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) на своя колега заместник-министъра на отбраната на Италианската република Джузепе Косига. Тя отбеляза, че прилагането на всеобхватния политически, административен и военен капацитет на Министерството на отбраната и Генералния щаб на Италия ще допринесе за усъвършенстването на цялостната дейност, по-голяма конструктивност при управление на проектите по SEDM и практически резултати за повишаване на използваемостта на Бригадата и способностите и за разполагане.

На церемонията беше представен и новият командир на Бригадата за следващите две години - бригаден генерал Здравко Поповски от Македония, който сменя на поста бригаден генерал Зибер Душку от Албания, разбираме от информацията.

Заместник-министър Цветкова благодари на бригаден генерал Зибер Душку и неговия щаб за отличната работа и допълни, че срещите на министрите на отбраната в София и Тирана са показателни за доброто политическо и военно сътрудничество в региона и са дали насоки за това как да развием SEEBRIG като пример за „интелигентна отбрана”.

На церемонията в Лариса, Гърция присъства заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, ръководител на българската делегация. Българската армия беше представена от военнослужещи от Втора леко-пехотна Тунджанска бригада.