Прояви за празника на 101 алпийски полк – Смолян

18.10.2018 г. Прояви за празника на 101 алпийски полк – Смолян

 Otbrana.com

Вчера в 101 алпийски полк – Смолян от състава на  Сухопътните войски  се състоя Ден на отворените врати. „Събитието е част от проявите на полка, посветени на празника на формированието, което е наследник на 21-ви Средногорски полк и съвпада с празника на Смолян и ден на освобождението на града“ – каза за Радио „Фокус“ командирът на смолянските алпийци полковник Димитър Кацаров.

Повече от 500 деца, ученици, младежи и граждани посетиха формированието и с интерес  разгледаха музея, показващ историята на полка, параклиса „Св.св. Константин и Елена“, както и въоръжението и техниката, с които разполагат военнослужещите. На гостите бяха показани свързочно, инженерно и алпийско имущество. С помощта на инструктори те имаха възможност да стрелят с лека картечница и автомат „Калашников“  и да се спуснат по алпийски тролей.

По време на отворените врати се проведоха и планираните занятия по военна подготовка, в които взеха участие повече от 200 ученика от 9 и 10 клас  от  Природо-математическа гимназия „ Васил Левски”.

Проявите за празника започнаха още на 12 октомври с поход на личния състав до връх Средногорец и поднасяне на цветя пред паметника на полковник Владимир Серафимов, а днес, 18 октомври, ще завършат двата  турнира – по футбол и по стрелба с пистолет „Макаров“ за военнослужещите.

На 20 октомври от 17.00 ч. на амфитеатъра в Смолян ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве, а след това ще се проведе традиционният празничен концерт-събрание с участието на Ансамбъла на въоръжените сили, на който ще бъдат наградени  военнослужещи, показали високи резултати в учебно-бойната дейност през годината.

Военнослужещите ще се включат в кулминацията на тържествата за празника на Смолян на 21 октомври с участието си в тържествената проверка-заря, съобщава КСВ.