Вторите осем изтребителя щели да ни излязат по-евтино

18.10.2018 г. Вторите осем изтребителя щели да ни излязат по-евтино

 Otbrana.com

Това прогнозира председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов тази вечер по БТВ. За първите осем изтребителя за ВВС се предвиждат 1,8 млрд. лв. За вторите няма да са толкова. Това се определя от по-малките разходи за подготовка на авиационната техника, на летателен и инженерно-технически състав, стана ясно от думите на ген. Попов.

Винаги новата кола е по-добра, отговори той на въпрос дали има консенсус около избора на новопроизведен самолет. Според него има три основни критерия, които трябва да бъдат в основата на решението. „Бойна ефективност или, както ние казваме, оперативна ефективност. Това е какво може самолетът да изпълнява. Да може да изпълнява мисии по  Air Policing, въздушен бой, далечен въздушен бой, преодоляване на ПВО, стрелба по земни цели, по морски цели и т.н. Вторият критерий е цената. Третият основен критерий е остатъчен ресурс. Това е продължителност на времето, в което можем да използване този самолет. Колкото е по-голям остатъчният ресурс, толкова е по-висока оценката, която влияе на крайния резултат“, каза ген. Попов.

Той не се ангажири с мнение коя от четирите оферти за придобиване на нов боен самолет предпочита. Според него служебна дисквалификация не трябва да има.