Специалните сили са домакини на многонационално учение

23.10.2018 г. Специалните сили са домакини на многонационално учение

 

8

Otbrana.com

На учебен полигон „Ново село”  се провежда  многонационалното учение „Thracian Sword - 2018“ на Силите за специални операции на страните-членки на инициативата В-9 от Югоизточна Европа. Учението се провежда ежегодно, като през тази година в периода 22-26 октомври негов домакин са българските Специални сили.

В „Thracian Sword - 2018“ участват до 200 военнослужещи от формирования на Силите за специални операции на страните-членки на инициативата B-9 от Югоизточна Европа със столици Анкара, Атина, Белград, Букурещ, Подгорица, Сараево, Скопие, София и Тирана, с подкрепата на авиация на Въоръжените сили на САЩ.

Офицер, планиращ учението е командирът на българските Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, офицер, провеждащ учението е заместник- командирът на Специалните сили полковник Иван Райков. 

От българска страна в учението участват военнослужещи от 1-ви батальон Специални бойни действия и от Взвода за парашутна подготовка на учебния център от състава на Специалните сили.

На 26 октомври 2018 г. на Учебен полигон „Ново село“ ще се проведе заключителният етап на учението, който ще бъде наблюдаван от командирите на Силите за специални операции и военните аташета на държавите-участнички.