Пета рота е готова да излети към Кабул

14.07.2011 г. Пета рота е готова да излети към Кабул

Otbrana.com

Пета рота от 21-вия български контингент за участие в операция на международните сили за поддържане на сигурността в Кабул бе изпратена с тържествен военен ритуал в Стара Загора. За Афганистан заминават 165 рейнджъри, 16 от които са жени.

Около 90 на сто от състава контингента е участвал вече в задгранични мисии. Командир на ротата е капитан Станислав Годинов. Националният командир на контингента полк. Петко Маринов получи сертификат за участие в мисията от началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, който даде висока оценка за подготовката на участниците в операцията.

По данни на изпитващата комисия, по данни на командването на бригадата и на сухопътни войски този контингент се е представил значително по-добре от предишни контингенти, каза генерал Симеонов.

При подготовката на рейнджърите за първи път са използвани специални боеприпаси - гумени куршуми за реална симулация на раняване с бойно оръжие. Това е много реална симулация за това какво би следвало и всеки от нашите военнослужещи си прави аналогия какво ще се случи, ако има попадение на истински куршум. Това се практикува в западните армии и го въвеждаме сега при нас, обясни ха командирите.

Контингентът е въоръжен със старите руски автоматиКалашников", но част от снайперите са подменени с нови образци.

В следващите шест месеца ротата ще охранява летището в Кабул.