Премиерът: Създаваме Командване на Силите за специални операции

26.10.2018 г. Премиерът: Създаваме Командване на Силите за специални операции

 Спирдон Спирдонов

До края на годината трябва да станат факт промените в Закона за отбраната и Въоръжните сили за сформиране на Командване на Силите за специални операции. Това каза премиерът Бойко Борисов на полигон „Ново село“, където наблюдава заключителния етап на многонационалното учение „Тракийски меч“, в което участваха формирования на специалните сили по инициативата B-9 от Югоизточна Европа със столици Анкара, Атина, Белград   , Букурещ, Подгорица, Сараево, Скопие, София и Тирана, с подкрепата на авиация на Въоръжените сили на САЩ и на България. Това бе шестото учение в този формат. То се провежда под егидата на началниците отбраната и на генералните щабове на отделните страни.

Мниистър-председателят посочи, че е дал указания да се увеличи численият състав на нашите Сили за специални операции и да се отпуснат средства за подобряване на оборудването, включително и осигуряването на най-добри парашути. Още в сряда той ще има разговор с министъра на отбраната Красимир Каракачов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев по този въпрос, които също бяха на учението. Премиерът не се е отказал и от намерението за ремонта на специализирания учебен център „Црънча”, както и  на другите райони на 68-а бригада. Според командира на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев, Командването ще бъде в Пловдив. Той очаква откриването да се състои на 18 март 2019 г., на която дата през 1943 г. е създадена Парашутната дружина.

Тези учения са от значение за бойната подготовка, но те са и част от военната дипломация, каза министър Каракачанов, след като благодари на участниците за отличните резултати. Когато стане криза в част от Балканския регион, отбляза той, нашите военни се познават и ще действат успешно. Впрочем това бе демонстрирано по най-добрия начин от осемте тима на учението, в които имаше военнослужещи от различните страни. Тази подготовка, продължи министърът има респектиращо въздействие върху всички фактори в нашия регион, които се опитват да провеждат политика, съчетана с радикализъм и тероризъм.

Над  200 военнослужещи от формирования на Силите за специални операции на страните-членки на инициативата B-9 от Югоизточна Европа участваха в учението. Сформирана бе съвместна многонационална Тактическа група за Специални операции.  Извършваха се парашутни скокове, взривявания през цялото време, стреляше се с бойни патрони, летеше се с хеликоптери, демонстрира се въздушна медицинска евакуация на ранен. Това бяха все рискови задачи.   

Заключителният етап наблюдаваха още председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертв, посланици,  командирите на Силите за специални операции и военните аташета на държавите-участнички, кметове на селища от района на полигона, генерали и офицери, председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков, неговият заместник ген. Васил Върбанов, ветерани парашутисти и др.

Офицер, планиращ учението, което започна на 22 октомври, понеделник,  бе командирът на българските Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, а заместникът му полковник Иван Райков - офицер, провеждащ учението. От българска страна се включиха военнослужещи от 1-ви батальон Специални бойни действия и от взвода за парашутна подготовка на учебния център от състава на Специалните сили. През последните 3–4 г. не си спомням да е участвал пълният формат на тази инициатива, казва бригаден генерал Матеев. Учението постигна своите цели, бе категооричен той. Смесените тимове показали, че работим по еднакви техники и процедури, което позволило за кратък период от време да се направи необходимата стиковка. Давайки отлична оценка на учението, командирът подчерта, че най-главното за него е недопускането на никакви инциденти и произшествия. Днес, заяви още в началото на брифинга за гостите бригаден генерал Матеев, имаме специално място в архитектураата на националната сигурност на страната и успешно взаимодействаме с всички нейни структури. Още тогава той показа на премиера и останалите гости бъдещата структура на Командването на Силите за специални операции.

Предстои да стане ясно коя страна ще бъде домакин на следващото учение на специалните сили от региона през 2019 г. Заявено бе още, че форматът на инициативата е отворен за приятелски държави.

На снимката

Бригаден генерал Явор Матеев връчва на премиера Бойко Борисов плакета на Силите за специални операции.