Химиците на Сухопътни войски водят подготовка на „Корен”

29.10.2018 г. Химиците на Сухопътни войски водят подготовка на „Корен”

 Otbrana.com

На УП „Корен” се провежда полева подготовка със специалистите по ядрена, химическа и биологическа защита и екология от Сухопътните войски. В нея ще участват около 250 военнослужещи и 80 единици специална и спомагателна техника от военните формирования в Мусачево, Горна Оряховица, Стара Загора, Благоевград, Асеновград, Пловдив и Смолян, съобщава КСВ.

Целта е да се подобри подготовката на специалистите и формированията за ЯХБЗ за бързи и ефективни действия при изпълнение на задачи по ликвидиране на последствията при ядрени, химически и биологически опасни аварии, използване на оръжия за масово поразяване или терористични актове с използване на ядрени, химически или биологически вещества на територията на страната.

За постигане на целта се отработват различни задачи по специална и тактико-специална подготовка, насочени към повишаване и усъвършенстване на практическите навици и умения на личния състав за водене на радиационно и химическо разузнаване (РХР) и за провеждане на специална обработка в обстановка, максимално близка до реалната.

Ръководител на полевата подготовка е полковник Христо Найденов от командването на Сухопътните войски.