МО пак не намери будител с пагони, за да го награди за утрешния празник

31.10.2018 г. МО пак не намери будител с пагони, за да го награди за утрешния празник

 Спирдон Спирдонов

Изглежда армейската ни общественост се е изчерпала от творци, които заслужават награди за този ден. Макар че, доколкото е известно, във военно-обраователната система има не малко офицери и цивилни служители не само с научни звания, но и със сериозен  принос в развитието на военната наука. Не са малко и хората с пагони, които направиха много през годината за популяризиране на героизма на българския войник през годините. За утвърждаване на националната ни идентичност трябва да бъдат поздравени Представителният ансамбъл на Въоръжените сили, Гвардейският и всички духови оркестри, журналисти от военните медии, както и хората, които развиват художествената самодейност във военните клубове и войските, с което съхраняват не по-малко успешно българското. Може би се смята, че го правят по задължение и за това не попадат в списъците на наградените?! А щеше да е напълно заслужено, ако в редичката на наградените имаше поне един армеец.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов е  връчил награди на български учени и общественици по повод 1-ви ноември, Ден на народните будители, съобщава Пресцентърът на МО. Наградите са за принос към Министерството на отбраната и утвърждаване на българските национални традиции.
С плакет на Министерството на отбраната са наградени професор Никола Алтънков, професор Анчо Анчев (Калоянов), академик Антон Дончев, актьорът Васил Михайлов, професор д-р Пламен Павлов, академик Стефан Воденичаров. С юбилеен медал за 100 години от края на Първата световна война за съществен принос към Министерството на отбраната, популяризиране на българската военна история и издирването и публикуването на материали от чуждестранния печат за подвига и героизма на Българската армия през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война бе награден Димитър Димитров, дългогодишен журналист в Би Би Си Лондон.

От името на наградените учени и общественици академик Антон Дончев заявил, че благодарение на над 10 000 български будители, днес ние говорим на нашия език.