Премиерът нареди да се осигури реаномобил на Силите за специални операции

01.11.2018 г. Премиерът нареди да се осигури реаномобил на Силите за специални операции

 Otbrana.com

Медицинското осигуряване на Силите за специални операции са обсъждали министрите в неделя, когато извънредното правителствено заседание подкрепи предложените проекти на закони за държавния бюджет за 2019 г., за бюджета на ДОО и за бюджета на НЗОК. На основата на участието си в заключителния етап на многонационалното учение „Тракийски меч – 2018“, което се проведе от 22 до 26 октомври, премиерът Бойко Борисов поставя въпроса за осигуряване на реаномобил на 68-а бригада „Специални сили“. „Дали може да намерим един реаномобил да го дадем на Специалните сили, защото и на „Тракийски меч“, и изобщо в техните занятия, всеки ден са на терен, казва министър-председателят.

Министърът на отбраната Красмир Каракачанов разяснява проблема: „Специалните сили преди да се отделят от Сухопътни войски, т.е. към Сухопътни войски е имало такъв реаномобил. В момента, в който през 2016 г. се отделят и стават Специални сили, това остава в Сухопътни войски. На Специалните сили им трябва един такъв, който да ползват, тъй като те са постоянно в разни учения. Те ползват линейка, но тя не е реаномобил и има доста съществени разлики. Другият такъв автомобил е във ВМА.“  Според него от парите, които ще останат в края на годината, могат да се отделят 100-200 хил. лева за такъв автомобил.

Решението на премиера е следното: „Трябва да сме подсигурили най-доброто за тези момчета, които заслужават да се грижим за тях. Каракачанов, много те моля командировай временно или да дадат график на тези занятия, които са с висока степен на натоварване, за тези дни – доктор с реаномобила да присъства на обучението, а после да се прибира. И да ни го докладваш в сряда, че е решено.“