Днес почитаме воините, загинали за България

03.11.2018 г. Днес почитаме воините, загинали за България

 Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на специално организирана среща в Битоля бяха наградени граждани на Република Македония, приятели на България.

Спирдон Спирдонов

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена днес в София и други градове на страната. Делегация на Министерството на отбраната ще бъде  на българското военно гробище в с. Цапари, Македония, както и в църквата „Свети Георги“ в съшото село.

Вчера в Битоля със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, прочетена от началника на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“ на МО полковник от резерва Манол Тенчев бяха наградени граждани на Република Македония, приятели на България. Юбилейни медали „100 години от Първата световна война“ директорът на дирекцията Иво Антонов връчи на Васко Дамевски – бизнесмен от Скопие, Ванчо Йованов – бизнесмен от Кавадарци, Дамче Йовановски – бизнесмен от Битоля, проф. Митре Стояновски от унверситета „Св.Св. Кирил и Методий“, Марян Наумовски – с голям принос за възстановяването на български военни гробове и най-вече на гроба на ген. Климент Джеров, Наумче Ставревски – собственик на фирма „Волф“, концесионер на ловно стопанство в с. Евла и Преспанското езеро, Пецо Мицеевски – председател на Общински съвет в Новаци и Янче Янчевски – бизнесмен и водещ хотелиер в региона на Битоля.

В церемонията участваха генералният ни консул в Битоля Димитър Иванов, съветникът на президента по сигурност  и отбрана полковник от запаса Илия Милушев, аташето по отбраната подполковник Пламен Николов и неговият заместник майор Росен Янев, Десислава Ангелова - председател на фондация "Докосни дъгата", кояо е инициатор на създаването на гвардейските ученически отряди, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, заместник-предсдателят на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски, председателят на Сдружението на бившите сини каски „ 4 май“ и други представители на военно-патриотични организации и на местната общественост.

Участниците в срещата поздравиха доайена на българската военна кинодокументалистика и фоторепортер на в. Българско войнство“ мичман от запаса Димитър Бебенов и съпругата на генералния консул Теменужка Иванова, които имаха вчера рожден ден. Нашият колега Димитър Бебенов празнува 86-я си рожден ден.

Снимка: Димитър Бебенов